Tova Wåhlin av Pascal Chevalier

Foto: Pascal Chevalier

För mindre än två veckor sedan kunde man höra studentsången över alla Sveriges städer. De vita mössorna syntes överallt och de nyblivna studenternas lycka genomsyrade atmosfären.  För många har livet precis börjat och få vet var de ska ta vägen eller vad de vill göra.
    Tova Wåhlin är inte en av dem. Fyra dagar efter studenten bestämde sig Tova för att lämna Sverige för modellivet i Milano. Jag hade turen att träffa henne för en intervju innan avfärd.

 

Hur började egentligen din modellkarriär?
– Jag blev scoutad på Peace & Love-festivalen 2011, på väg till Deadmau5. Under den veckan kom det fram tre agenturer.

Hade du någon gång funderat på att söka dig till agenturer innan du blev scoutad?
Nej, faktiskt inte. Jag kände mig mer bekväm bakom kameran än framför den. Men efter P&L bestämde jag mig för att ge det ett försök och nu jobbar jag för Elite Model Management i Stockholm och Milano.

Hur såg det första året som modell ut för dig?
Det första året gick väldigt fort. Direkt efter sommaren så började jag gå visningar under Stockholm Fashion Week. Min första visning var Whyred och jag minns att det var väldigt roligt. Sedan fortsatte göra en hel del gratisjobb, eftersom man måste bevisa att man är värd pengarna. Men när det var över rullade det på med fler jobb för bland annat Damernas Värld och Vogue. Dessutom gjorde jag lite olika reklamfilmer för företag som Kicks och Bestofbrands.

Tova Wåhlin av Michael Woolley

Foto: Michael Woolley

Du berättade att du jobbar för Elite. Hur ser ditt samarbete med agenturen ut?
Agenturen är som en köttmarknad. Handlarna, eller företagen, beskriver för Elite vad de vill ha och då erbjuder agenturen det. Elite ger olika alternativ till företagen och vi modeller får options av vår bokare. Är man första option är man deras första val. Efteråt får man en bekräftelse huruvida man fått jobbet eller inte. Så med andra ord är det som en budgivning.
I övrigt har man en kompisrelation med agenturen. Eftersom yrket handlar mycket om status så festar man tillsammans för att visa upp sig. Man ska mingla, knyta nya band och visa att man är någon man vill jobba med.

Så om du skulle beskriva modellyrket med tre ord, vilka ord skulle det vara?
Ytligt, hårt och härligt.

Varför?
Det är många som drömmer om att jobba som modell men som inte förstår hur hårt det kan vara. Man får nämligen kritik för sitt utseende, som ibland kan vara väldigt hårt. I början är det svårt att inte ta det personligt. Men när man har accepterat att man bara är en produkt och att branschen grundar sig i ytlighet, först då kan man njuta av de roliga jobben och de roliga upplevelserna.

Så hur upplever du yrket?
Jag har ingen talan i någonting. Jag är bara en produkt för dem. Men jag har också valt det själv, det är jag medveten om. Jag är också medveten om att det finns ett bäst-före-datum på mig, precis som det gör på alla andra produkter. Så jag kommer ta tillvara på den här chansen.

Hur länge planerar du att jobba med detta?
Så länge jag tycker att det är roligt och pengarna rullar in. Om några säsonger är jag ett förbrukat ansikte så det är lika bra att köra på nu.

Vad kommer du göra nu?
Flytta till Milano och jobba där för andra gången. Sedan vill jag ta mig förbi Paris och New York. Jag kommer vara mitt eget hem ett tag framöver, men det kommer bli en rolig upplevelse. Jag vill ta den här chansen. Den kommer kanske bara en gång.

Pin It on Pinterest

Share This