Sent på onsdagskvällen visade J. Lindeberg upp sin herrkollektion på Industria Studios i New York. ”Helheten blir både tilldragande och vass” kommenterar Popmanis moderedaktör.

Italienskt skrädderi blandas tekniska material, skimrande material och rymden. Det låter spretigt men Lindeberg är så pass stadiga i sin estetik att det fungerar. Kollektionen känns välskräddad men innehåller också en viss edge. Det andas 60-tal med smala siluetter, rutmönster och smala slipsar. Mönstren och detaljerna sticker ut och den detalj som sticker ut allra mest är de silverfärgade bootsen med hög klack. Men det är just detaljerna som gör att helheten blir både tilldragande och vass.

I den här herrkollektionen finns tydliga associationer till damkollektionen som presenterades i Stockholm för ett par veckor sedan. Det var inget snack om att damlinjen var inspirerad av rymden och i denna herrkollektionen är kopplingarna till rymden om möjligt ännu tydligare. Kollektionen heter Visions of Space och är inspirerad av fotografier av planeter. Metallicmaterialen och pälsdetaljerna återkommer från dam och de flesta av plaggen både skimrar och glänser. Vissa färgnyanser hänger kvar från förra kollektionen och vi ser även en del militärinspirerat. Jag trodde att J. Lindeberg ville börja göra större skillnad på herr och dam eftersom de visar vid olika tillfällen och i olika städer, men de båda kollektionerna känns väl överensstämmande. En italiensk ullcape över en skimrande jacka och ett par silverboots på det och vi är hemma hos Lindeberg.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Bilder: Ericksen/WWD