Izza Gara: “Det viktigaste är att kunna uttrycka mig själv och göra det äkta”

av | dec 21, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

I år har den nyetablerade artisten Izza Gara släppt sina två första singlar Sweet Drug och Yours, som avspeglar både mörka och ljusa tider av hennes liv. Vi fick möjligheten att växla ett par ord om artistens bakomliggande inspiration och vad som formade hennes musikaliska image.

Izza Gara har lyckats framföra både emotionella och starka personliga uttryck med sina två heta nya singlar Sweet Drug och Yours. Hennes musikaliska resa började dock långt innan, där både familjen och hennes kontakt inom dansvärlden influerade hennes karakteristiska image som artist.

– Jag har alltid haft musiken nära mig, framförallt från min pappa som bidragit mycket i mitt musikintresse och introducerat mig för flera olika genrer under min uppväxt. Som ensambarn hade jag också mycket tid och vilja att sjunga och spela musik. Jag har också hållit på dans och koreografi sedan jag var tretton år och därigenom lyckats träffa flera kreativa människor med kontakter inom musikbranschen, vilket blev ett stort plus för mig.

Izza Garas artistiska roll har också inspirerats av specifika genrer och artister inom dans- och musikvärlden, vilket har hjälpt henne att karaktärisera sin image och inriktning som artist.

– Jag blev tidigt omedvetet inspirerad och fascinerad av artisten Sade, som är helt fantastisk i både sång och röst. Jag gillar också Eva Cassidy, som uttrycker sina känslor på ett sätt som verkligen känns äkta. Med dansen blev jag också tidigt introducerad till hip-hop-genren, vilket även gav ett starkt inflytande. Många har därigenom tolkat mig och min musik som väldigt sensuell, känslosam och filterlös, vilket jag tror har speglats mycket i min dans och musik som är starkt kopplade med varandra på ett väldigt detaljrikt sätt.

“Jag ville skaffa mer erfarenhet och bygga upp min egna grund innan jag började jobba med musik på allvar.”

Det skulle dock dröja fram till år 2018 förrän Izza kände att musiken skulle bli hennes nya passion och uttryckssätt, vilket blev grunden för hennes erfarenhet i karriären som artist.

– Jag kände då att det var dags att gå vidare med något nytt så jag började ta sånglektioner och samarbeta med min sångpedagog, som hjälpte mig med sång och det som jag ville åstadkomma med musiken medan jag hjälpte henne med dans och koreografi för sina musikrelaterade projekt. Allting gick dock väldigt fort och jag kände att jag först ville skaffa mer erfarenhet och bygga upp min egna grund innan jag började jobba med musik på allvar. Men det var tack vare henne som jag kände att det var möjligt, vilket gjorde mig extremt taggad.

Med sin uppåtgående karriär har Izza tagit steget in i musikvärlden, där lättnaden att kunna avspegla sin personlighet och uttrycka sig som person är något som betyder mycket för henne.

– Det känns sjukt roligt och kul att ha släppt låtarna, vilket är något väldigt personligt för mig som öppnas upp och uttrycker sig till lyssnarna. Det känns också väldigt skönt att ha släppt dem och fått möjligheten att kunna uttrycka och vara sig själv utan att känna att det finns några rätt eller fel.

Izzas första singel Sweet Drug är en låt som har väckt många djupgående och negativa känslor hos artisten, som beskriver den som en mörk tid i hennes liv av desperation och otillräcklighet.

– Låten betyder väldigt mycket för mig. Jag skrev den när jag var i en ganska mörk plats i mitt liv då jag kände mig otillräcklig och desperat, vilket gör det svårt för mig att lyssna på den idag då den väcker gamla känslor som jag kände då. Jag är samtidigt väldigt stolt över den och över mig själv som vågade släppa den delen av mig själv.

Hennes andra och senaste singel Yours är också en känslofylld låt som, jämfört med första låten, istället handlar om artistens positiva känslor kring hennes första kärlek som ung tonåring.

– Jag blir glad av den låten! Jag var fortfarande i en situation i mitt liv där allt kändes rent av dåligt, så jag började tänka tillbaka på min första riktiga kärlek när jag var 16 år, där jag drömde mig in i den känslan och skrev låten med återigen 100% av mig själv. Så jag blir glad när jag lyssnar på den låten, och den får mig att må extra bra.

“Jag vill skapa musik som är så
känslofylld och öppen som möjligt.”

Med sin personliga uttrycksförmåga att skriva låtar med avspegling av sin känslofyllda sfär i både ljusa och mörka tider tycker Izza att det är extra viktig att visa upp sin inre tolkning av ens personlighet.

– Jag vill skapa musik som är så känslofylld och öppen som möjligt. Många människor tycker inte att musiken är något som är livsnödvändigt och för mig är det något som alltid har varit en stor del av mig som person och som alltid har varit ett sätt att uttrycka mig igenom, samma sak med dans och konst som också alltid har varit ett uttryckssätt för mig. Det viktigaste är att kunna uttrycka mig själv och göra det äkta.

Med två singlar i sitt bagage har artisten en framtid med öppna armar för nytt material genom att uttrycka fler sidor av sig själv och bygga upp sin karriärstege.

– Jag vill i framtiden släppa mer material där jag känner att jag har extremt mycket mer som behöver föras fram genom musiken. Mitt mål är att försöka spela mer live i framtiden, men prio ett är att släppa en EP till våren, där singlarna inkluderas tillsammans med fler nya låtar. Det har såklart varit väldigt svårt för mig under dessa tider att ha olika sessioner, men jag hoppas verkligen att läget kommer bli bättre år 2021!

Författare:
Whilliam Lindroth, Skribent

Fotografi:
Bingo Rimér

Pin It on Pinterest

Share This