elvis-presley-s-last-performance-up-for-auctionNär jag var barn tog jag en gång på mig den frivilliga uppgiften att forska om Elvis Presley och sedan presentera resultatet för min klass. Jag såg Girls Girls Girls utan undertexter och förstod inte mycket mer än att kvinnorna föll pladaskt för honom. Jag läste också att Elvis hade enorma sömnsvårigheter, både att somna och vakna behövde han piller för, att han hade en kylskåp i sin garderob, gärna åt med händerna istället för bestick, och kunde skicka iväg sin betjänt mitt i natten för att köpa klubbor. I boken som jag läste fanns bilder från han och Priscillas bröllop, bilder jag fann så vackra att jag aldrig kommer glömma dem.

Elvis dog 1977 och jag fick således aldrig uppleva hans storhet. Jag har däremot fått växa upp i efterdyningarna av den och höra om hur pojken från Tupelo blev en ikon för rock and roll. Eftersom jag sällan köper att en musiker är bra för att hen har sålt ett antal skivor, måste jag upptäcka storheten för mig själv. Därför har jag alltid varit väldigt fascinerad i fenomenet Elvis Presley. Den uppståndelse hans höftrörelser skapade, den ungdomskultur han var en del av att skapa och den enorma plats han lämnade efter sig. Sorgen hans bortgång framkallade.

När man är lika ung som mig och har ett enormt intresse för populärkultur, sörjer man alltid att man aldrig kunde vara där. Alla spelningar jag önskar att jag hade fått vara med på. Alla vågor jag önskar att jag hade varit en del av. Det är då jag gläds åt den digitala tidsåldern. Att jag inte var ung nog för att vara där när det hände betyder inte att jag inte kan uppleva det idag. Jag köper Elvis-filmer och youtub:ar i evigheter. Allt för att få se vad alla andra fick se, som att uppleva det för första gången.

Idag publiceras Popmanis första Flashback Friday. En serie ögonblick för att ta dig tillbaka i tiden, så att du kan läsa om historiska händelser i populärkulturen men också se var dagens populärkultur härstammar ifrån. Luta dig tillbaka för nu börjar vår tidsresa. Under tiden tänker jag bjuda på Elvis Presley live på NBC.

Pin It on Pinterest

Share This