imax-logoKön ringlar sig ända ut från foajén trots att alla har reserverade platser. I famnarna håller de förväntansfulla biobesökarna enlitersstora läskbehållare, popcorn i överdimensionerade ”buckets” och varmkorv med bröd. Ovanpå huvudet eller i urringningen hänger ett par 3D-glasögon. När insläppet börjar försvinner snabbt den långa kön, inne sätter de sig snabbt utmed raderna i den närmast vertikala salongen. Till skillnad från en vanlig biosalong så är sittplatserna ”hängande” i luften, där huvudet på personen framför en är strax nedanför ens egna fötter. Framför breder sig den enorma duken ut sig, från tak till golv, från sida till sida. Reklamen är igång men projiceras endast på en fjärdedel av duken – en levande rektangel i ett hav av mörker – och illustrerar på ett talande sätt vilken sorts film besökarna på AMC Loews Lincoln Square på Manhattan i New York ska få se. En typ av filmupplevelse som inte finns idag i Sverige och som inte kommer finnas på ett bra tag: IMAX.

– Visst finns det funderingar alltid, men det är ingenting som är aktuellt idag, svarar SF Bios informationsansvarig Thomas Runfors på frågan huruvida en satsning på IMAX är närstående eller inte.

IMAX, en akronym av Image Maximum, är ett filmsystem för att kunna visa film i extremt stora format. Filmremsan för IMAX är 70 millimeter bred jämfört med vanlig 35 millimeters film. Systemet utvecklades i slutet av 1960-talet i Kanada som en efterföljare till tidigare vidfilmsformat som CinemaScope, VistaVision och Cinerama som alla genomgått sina uppgångar och fall. Idag finns det en enda biograf med IMAX-projektor i Sverige, det är Cosmonova i Stockholm som invigdes 1992. Helt sant är det därför inte att svenskar inte kan få en IMAX-upplevelse på hemmaplan, bara inte en likadan. Cosmonova är nämligen ett planetarium som använder sig av OMNIMAX-formatet som är specialanpassat för att visas i en ”dome”, en skärm som är kupolformad. Fast varför skulle det vara ett hinder att visa nya Superman eller någon av Christopher Nolans Batman-filmer?

– Det är en rättighetsfråga, säger Catrin Rising, pressansvarig på Cosmonova. Det är upp till filmbolagen som distribuerar filmerna.

Det är emellertid inte hela sanningen visar det sig utan snarare något mer ideologiskt.

– Eftersom vi är en del av Naturhistoriska Riksmuseet så måste det passa i vårt utbud, förklarar Catrin Rising, det måste vara folkbildande.

Ett visst utrymme för flexibilitet verkar dock finnas i tolkningen av vad som är folkbildande eller inte. Som första spelfilm visades det finska sciencefictioneposet Iron Sky på Cosmonova i april 2012. Filmen visades på en 17 meter bred visningsbild och med rymden som dekor runt om i kupolen. Nästan ett år senare på dagen visade distributören Njutafilms den rysk-kazakiska filmen Baikonur på Cosmonova i samma manér. Någon IMAX var det inte tal om men det var en kompromiss som ändå fick vidfilmstörstande biobesökare att få Cosmonova att sätta in extra visningar på grund av biljettryck. Men förvänta er för det inte att det blir en ruljans av spelfilmer på Cosmonova i framtiden. I båda fallen var det distributörerna själva som tagit kontakt med planetariet och enligt Catrin Rising så gällde det bara enstaka event. Inga planer finns för en återkommande repertoar av biofilmer.

Så vad är egentligen anledningen till att vi inte får se det stora formatet göra ett intåg på den svenska marknaden? Självklart är svaret pengar.

– Det är ganska dyrt att bygga IMAX-salonger med höga licensavgifter, säger Thomas Runfors på SF Bio.

IMAX är nämligen inte bara namnet på filmformatet utan även företaget som tillhandahåller systemet, projektorerna och filmrullarna. För att visa IMAX-filmer måste i dagsläget dyra licensavgifter betalas till IMAX för tekniken, vilket SF Bio inte ser som hållbart i vårt bioklimat. De är även skeptiska till att IMAX analoga system är kompatibelt med det digitala system som används på svenska biografer, men det låter mer som en ihålig ursäkt än ett hållbart argument.

– Vi tittar istället på hur man gjort i London, säger Thomas Runfors, där man byggt stora dukar som man kallar för [VueXtreme] som nästan ger en IMAX-känsla, men som inte är IMAX.

Idag lägger SF Bio pengarna på att bygga ett biopalats i galleriet som just nu håller på att uppföras i Solna vid Friends Arena. Femton salonger ska byggas där, vissa med ”extremt stora dukar och VIP-salonger”. Men ingen IMAX.

Pin It on Pinterest

Share This