Foto: Kristian Löveborg/ASFB

Foto: Kristian Löveborg/ASFB

Många är vi som varit nervösa över huruvida Ida Klamborn skulle leva upp till förväntningarna som avslutande visning på modeveckan. Men pressen verkar inte ha gjort något märkvärd påverkan på nykomlingen, som redan reserverat en trygg plats på modescenen. Det här är framtiden för svenskt mode serverat på ett silverfat. Jag ser en hoppfull framtid där politiken blir mer framstående och budskapen allt viktigare.

Jublet är öronbedövande redan innan lamporna tänds. Med enorm självsäkerhet och märkbart stort stöd visar Klamborn både ny design och återkommande detaljer från höstkollektionen som redan blivit ett signum. Den starka rosa färgen och de haklappsliknande applikationerna lever kvar med bravur. Men den här gången får även mer fridfulla olivgröna toner och paljettbeprydda accessoarer ta plats.

Temat är kärlek, känslor och lycka som tar form av stora röda blommor. Användandet av blommor som ett fredligt redskap blir ett centralt koncept i det politiska budskapet.

Även nu väljer Klamborn att, efter succén med Silvana Imam, lyfta visningen med ett liveframträdande. Den här gången är det fantastiska Seinabo Sey som delar med sig av sin stämma. Det blir en bejublad, älskvärd och framförallt viktig visning som avslutar modeveckan för den här gången. Den får oss att tänka efter, blicka framåt och undra vad Klamborn ska göra härnäst.

BÄST: Att vi får se både igenkänneligt och nytt
SÄMST: Kanske tog liveframträdandet onödig uppmärksamhet från kläderna