The-Hunger-Games-Catching-Fire

The Hunger Games: Catching Fire

Regi Francis Lawrence Manus Simon Beaufoy och Michael Arndt Sacasa baserat på Suzanne Collins Medverkande Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson

Katniss (Jennifer Lawrence) är tillbaka i tolfte distriktet, men allt är inte som det var förut. Kvarlevorna efter hungerspelen är kvar, förklädda i en posttraumatisk stress och genom ett outtalat svartsjukedrama som skaver i relationerna med Gale (Liam Hemsworth) och Peeta (Josh Hutcherson).  I huvudstaden blir folket rikare och tar flytande medel för att spy upp konsumerad mat för att få plats med mer – i distrikten svälter befolkningen. President Snow är inte nöjd. Som segrare i hungerspelen väntas framgång, lycka, berömmelse – men inte den här gången. Katniss överlevnad har väckt hopp i folket i distrikten och de förbereder sig för uppror. Han vill göra allt för att stoppa en framtida revolution och påbörjar flera medeltida skrämseltaktiker, så som offentliga piskrapp och avrättningar. Hotet från presidenten riktas mot folket såväl som Katniss familj. Om hon inte kan få folket att tro på hennes och Peetas kärlekshistoria, en glädje efter hungerspelen, kommer Snow göra allt för att skada hennes familj. Men även en hjälte behöver tystas, verkar presidenten tycka och skickar Katniss och Peeta tillsammans med tidigare överlevare till årets arena i de årliga hungerspelen, som får året innan att blekna.

Ett skådespel i ung, passionerad romans och en kamp mellan gott och ont inleds, där Katniss och Peeta kommer allt närmre varandra. Men även i regnskogen där fara väntar vid varje törn är det viktigt att minnas vem den riktiga fienden är.

Fortsättningen på Suzanne Collins roman börjar svagt men slutar starkt. Catching Fire besvarar alla  frågor om vad som hände efter hungerspelen, men bärs också upp av en långsam inledning. Det är inte helt ointressant, men fotot och händelseförlopp fångar inte min fulla koncentration. Nåväl finns det några känslosamma och starka ögonblick, men det kanske tar för lång tid innan Katniss och Peeta når huvudstaden och kan påbörja sin träning. Innan dess är tempot ganska ovarierande och öppnar inte upp för många överraskningar. Jag hinner tänka tanken att vilja ta upp telefonen två gånger under filmens gång. Det här medför inte en i allmänhet dålig film, bara att det borde ha lagts mer tid i klippningen. Catching Fire är bra, snygg och anspelar på mod och höga kontraster. Tillbaka i arenan är det mer spännande än någonsin. Men det är just det, att det slutar alldeles för tidigt.

 

 

Tips: Hunger Games blir mode