Hurts: ”Vi bestämde oss för att gå mot mörkret”

av | sep 4, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Synthpop-duon Hurts släpper i dag sitt femte album vid namn Faith. Vi har pratat med Adam Anderson, som utgör den ena halvan av duon, om att gå mot smärtan istället för att fly, och om att äga sina känslor.

Hurts som består av sångaren Theo Hutchcraft och multi-instrumentalisten Adam Anderson, släpper nu sitt efterlängtade album Faith. Fansen har väntat i tre år på ny musik och i början av sommaren tillkännagav duon via sociala medier att ett nytt album var på väg. Trots att den pågående pandemi har gjort musikbranschens framtid oviss, kände de att det var dags.

– Självklart är det inte ett idealiskt scenario, men vi måste göra det bästa av situationen. Vi ville släppa albumet för att det betyder mycket för oss just nu. Med en osäker framtid för musiker, vem vet när det kommer ett bra tillfälle att släppa det.

Hurts bildades i Manchester 2009 och har sedan dess hunnit släppa fyra album. Musiken kännetecknas som episk, elektronisk pop och Faith beskrivs av duon själva, som det mest sammanhängande albumet i deras diskografi hittills.

– Det är ett komplett album. På våra tidigare album kan det skilja sig mycket från en låt till en annan och trots att skivan fortfarande har lite av det, finns det mer en ljudbild som förbinder alla låtarna.

“Vi lyckades skapa Faith
genom att börja äga våra känslor.”

Att albumet är mer musikaliskt sammanhängande är inte det enda som gör att det sticker ut i Hurts katalog. Den här gången finns det en ”sanning och kraft” i låtarna som inte funnits där tidigare, enligt bandet själva. Ärlighet och äkthet har varit en grundsten under processen och utan den hade albumet inte blivit detsamma, menar Anderson.

– Vi lyckades skapa Faith genom att börja äga våra känslor. Genom att skriva om smärtan istället för att fly från den. Jag känner att vi båda har varit så ärliga vi kan vara på detta album på ett sätt som, förhoppningsvis, kommer att kunna knyta an till folk.

Att vara ärlig mot sig själv och gå in i smärtan är knappast enkelt för någon, och det har även visat sig under skapandeprocessen av albumet. Under en tid av personligt mörker övervägde de till och med att ge upp.

– Jag tror att det utan tvekan har varit det svåraste albumet att skapa. Men istället för att sluta bestämde vi oss för att gå mot mörkret, och det visade sig vara ett fantastiskt beslut. Det gav albumet en sorts integritet.

Att musik lätt kan bli en sorts verklighetsflykt är allmänt känt, och från det perspektivet har musiken skapats på Hurts tidigare album. Men på Faith har Hutchcraft och Anderson blivit mer personliga i musiken, i jämförelse tidigare album.

– Musik kan ofta vara eskapistisk och vi har valt att skriva ur det perspektivet tidigare. Men nu var vi båda redo att skriva om något mer verkligt, svårare, mycket mer personligt och närma oss det med värdighet och utan rädsla.

Att albumet speglar bandets personliga känslor märks även på titlarna Voices, Darkest Hour och Suffer. Duon har till exempel tidigare beskrivit Voices som en låt om mani, desperation och isolering och de vill kunna nå ut med albumet i förhoppning om att tonsätta människors känsloliv.

– Jag vill kunna sätta ett soundtrack till människors känslor. Det är därför jag älskade musik till att börja med – sättet våra känslor kan få utlopp genom det. Jag känner att det här albumet kommer att betyda mycket för människor i det avseendet.

“Relationen med fans är något vi saknar.”

Hurts har samlat inspiration från hela världen under skapandet av Faith. Vissa låtar är till och med skrivna på Sveriges västkust.

– Vi skrev Voices and Suffer i Göteborg. Det är en stad vi har tillbringat mycket tid i genom åren och det finns otroligt begåvade människor där. Svenskarna har framstående kontakt till elektronisk musik.

Kopplingen till fansen har varit väldigt viktig för duon och i och med isoleringen och bristen på konserter som detta år fört med sig har de fått ta använda andra vägar för att kommunicera med publiken. De har använt sig flitigt av sociala medier för att kunna behålla kontakten med fansen. Men trots det så saknar Anderson att spela live och på så sätt ha kontakt med publiken.

– Relationen med fans är något vi saknar. Låtarna får ett eget liv när vi spelar shower. Jag saknar också rutinen som en turné innebär och hur världen öppnas för mig. Jag känner mig redo att lämna London.

Författare:
Alva Bergland, Skribent

Fotografi:
Press

Pin It on Pinterest

Share This