RopeAlfred Hitchcock, en av världens mest kända och hyllade regissören, har varit en stor inspiration när det kommer till filmer inom deckargenren. Mord, mystik och blonda kvinnor har blivit viktiga ingredienser i hans filmer. Men någonting som har fått Hitchcock att stå ut i många av hans deckarfilmer är det ständiga diskussionen om det perfekta mordet. Allt ifrån att byta mord med varandra som i Strangers on a Train till att två äldre män runt middagsbordet som diskuterar hur de skall mörda varandra som i Shadow of a Doubt. Eller varför inte begå det perfekta mordet för att visa sin intellektualitet?

Rope från 1948 handlar just om det – att begå det perfekta mordet för att bevisa sig själva och för den man ser upp till. De två unga vännerna Brandon Shaw och Philip Morgan bestämmer sig för att ta inspiration av en konversation de hade haft för några år sedan sen med deras tidigare lärare och begå det perfekta mordet. Offret blir deras tidigare klasskompis David Kentley och hans kropp hamnar i en kista. Desamma kista som blir buffébordet för festen vännerna ordnar till mordets ära där de bjuder in Davids vänner och familj, och såklart deras gamla lärare.

Vanligtvis handlar ofta deckarfilmer om motivet till mordet. När mördaren åker fast så kommer eftertexten och vad som händer efteråt är ett mysterium. Det är motivet som är centrum men inte dess konsekvenser. Men så är inte fallet i den här filmen utan istället får man följa dessa vänner när de diskuterar David och hur mord kan vara konstnärliga tillsammans med sina gäster. Det är inga poliser som jagar efter misstänkta, inga förhör eller mördare som är ångersamma. Det är rent och slätt ett kallsinnigt mord som porträtteras av Hitchcock.

Det här är möjligtvis inte Hitchcock bästa eller kändaste film men Rope har slagit sitt slag för deckargenren samt osynliga klippningar som får filmen att kännas mer realistisk. Även när SVT bestämde sig för att visa sex stycken av Hitchcocks deckarklassiker nu i sommar valde de att inleda med den här filmen. Till och med den 14 augusti visas det en Hitchcock film varje fredag på SVT. Missa inte chansen att se de andra deckarklassikerna såsom Psycho, Vertigo och The Man Who Knew Too Much.

Pin It on Pinterest

Share This