Henning: ”Jag försöker nog att utmana tryggheten lite”

av | mar 25, 2021 | Artiklar, Intervjuer, Läsvärt

Henning är tillbaka med sin tredje skiva Under träden och på det nya albumet är det mindre kärlek och mer trummaskiner. Vi har pratat med artisten om att utmana sina musikaliska trygghet och äldre ikoner.

Henning är aktuell med sitt nya album Under träden som är artistens tredje fullängdare efter den hyllade debutskivan Galileo som kom 2018.

– Jag tror att dem som lyssnat på de tidigare skivorna kommer att känna igen sig, men det är lite mer trummaskin och mindre kärlekslåtar den här gången.

För Henning har musiken fungerat som en Narnia-portal och detta var något som han upptäckte i sin tidiga tonår och kan höras på ett av spåren på det nya albumet.

– Låten rock ’n’ roll på nya skivan handlar lite om det där. Det var väl i tidiga tonåren när jag kunde bli helt knäckt av att höra en viss låt, det var som att jag plötsligt bodde I musiken.

Med tre album i ryggen har Henning nu börjat utmana sin musikaliska trygghet.

– Jag försöker nog att utmana tryggheten lite, genom att byta metoder. Både gällande vilka idéer som kan bli en låt och inte, och hur de ska spelas in. Det tar lite olika vägar, ibland försöker jag styra och ibland hänger jag bara med.

”Jag ville väl tillbaks
lite till det där instinktiva.”

Under träden är till stor del inspelad hemma i artistens sovrum och det var trots allt i hemmet som allting började berättar Henning.

– Jag har alltid gjort demos på mina låtar hemma, det var så allt började för mig med en kasettbands-portastudio i källaren när jag var 13 år. Sedan har jag kommit med demos till bandet i studion och så ska man göra om och ”göra rätt”, men det blir inte alltid så… Jag ville väl tillbaks lite till det där instinktiva, att rycka tag i närmsta gitarr och följa med i det som händer. På några ställen har text och musik kommit till mitt under tagningarna. Minska avståndet mellan ingivelse och uttryck. Så själva inspelningstiden hemma i sovrummet i Masthugget har varit under en ganska kort period, det stora jobbet har Bastian Pabst gjort som mixat, i sitt sovrum i Kungsladugård.

Hennings musik drar sig i linje med äldre ikonerna mer än den vanliga topplistemusiken vi ofta hör i dag. Referenser som Henning inte tror att han är ensam om att ha, men som han ser upp till gällande hantverket bakom låtskrivandet.

– Jag tror i och för sig inte att jag är ensam om att ha dem referenserna just nu, men det är smickrande att höra! Jag gillar hantverket bakom låtskrivandet. Låtar med en början och ett slut, en avsändare och en mottagare. Klyschor är ofta klyschor för att dom är sanna sägs det, eller är det också en klyscha? I vilket fall, den om att en låt ska ”hålla” i soffan med bara en gitarr, tror jag på.

Till låten Första gången släpps nu en musikvideo där Jens Gustafsson stod för idén.

– Vi skulle spelat in en live-video från Fasching men det blev ju såklart ingen spelning där, så då kom Jens Gustafsson med denna briljanta idén. Patrice Lusth debuterar och gör en utmärkt tolkning av den svåra och komplexa rollen som Henning. Själv var jag inte med under inspelningen, men skickade en video där jag spelar gitarrsolot som han sen projicerade upp mot väggar i Stockholmsnatten.

Författare:
Redaktionen

Fotografi:
Jens Gustafsson

Pin It on Pinterest

Share This