Hanna Jedvik. Foto: Press

Hanna Jedvik. Foto: Press

Hanna Jedvik debuterade 2010 med romanen Snart är jag borta. I juli i år kom Jedviks andra roman Kurt Cobain finns inte mer – en komplicerad vänskapsskildring i 90-talets Karlstad. För tillfället arbetar Hanna som journalistlärare på Journalisthögskolan vid Göteborgs Universitet.

Hanna Jedvik är född i Göteborg men växte större delen av barndomen upp i Karlstad –
platsen för romanen Kurt Cobain finns inte mer. I bokens centrum står Lovis och Alex – två vänner som finner varandra första dagen på gymnasiet. För Hanna är det oftast karaktärerna som dyker upp först, att de pockar på hennes uppmärksamhet. Med Kurt Cobain var det Lovis och Alex och deras djupa vänskapsrelation som väckte henne intresse.

– Det som intresserar mig är relationer mellan människor och att nysta i det som skaver där. Rota i såren, så att säga.
Hanna är utbildad journalist vid Nordiska Folkhögskolan i Kungsälv. Hon har frilansat och skrivit för till exempel Göteborgs-Posten och även jobbat som producent för en rad olika radioprogram i P3. Det var genom journalistutbildningen som hon återupptäckte sitt intresse för att skriva skönlitterärt. Hon minns att skrivandet alltid har varit en stor del i hennes liv men att hon aldrig riktigt uppfattade författeriet som ett möjligt yrke – att skriva hamnade jämt vid sidan av. När hon gick journalistutbildningen hade hon ett nära samarbete med lärarna i kursen för kreativt skrivande, och det var så upptäckte hon ett nytt språk.

1344263792Kurt_Cobain_finns_inte_mer– Jag fick nycklar för att gestalta på ett sätt som skiljde sig från det jag tidigare skrev. Jag upptäckte ett språk som gjorde att jag kunde se skillnaden mellan att skriva dagboksanteckningar och att gestalta karaktärer och situationer.

Första romanen hon skrev, Snart är jag borta, tog uppemot fem år för henne att få klart. Första utkastet hon skickade iväg till ett förlag blev refuserat och det var nästan tillräckligt för henne att inte försöka igen.

– Men efter tag återupptog jag manuset igen och tänkte att det kanske passar sig bättre för en yngre publik.” Så hon skickade iväg till Rabén & Sjögren som gav ut den – och även ger ut Kurt Cobain finns inte mer. Den nya romanen var ett betydligt smärtfriare arbete.

– Den första romanen var som min författarskola – jag lärde mig allt för första gången där. När det sen kom till att skriva Kurt Cobain visste jag mer hur jag skulle gå till väga.

Vid början av ett projekt beskriver Hanna att det är som en förälskelse, att skrivandet går av bara farten:

– Det är bara underbart och jag vill skriva hela tiden.

Men när uppförsbackarna kommer och det är mycket runtomkring som stör är disciplinen viktig.

– Då är det bara att sitta kvar och kämpa igenom tills skrivandet kommer tillbaka.

Skrivandet för Hanna är som en fristad, något som ingen kan ta ifrån henne. Som verksam journalist vet hon hur det känns när framtiden känns osäker – hon har inte än varit fast anställd som journalist. Så att skriva är en värld som bara är hennes.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This