H.MOON: “Istället gjorde jag albumet som ett sätt att öppna upp”

av | maj 22, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

I dag gör H.MOON sin solodebut med albumet TRUSTBLOOD som släpps via Welfare Sounds & Records. Vi har pratat med Philip Ekström om utmaningarna med att släppa sitt första album, samarbetet med Drake Doremus och varför han ville göra en skiva som tar en stund att tycka om. 

Bakom artistnamnet H.MOON står musikern, låtskrivaren och kompositören Philip Ekström som trots att han släpper sitt debutalbum inte är någon nykomling i musikbranschen. Han har sedan tidigare gjort musik tillsammans med The Mary Onettes och Det Vackra Livet men att släppa sin debutalbum som soloartist tycker han känns fint.

– Denna skivan är en bra tidsmarkör för mig och jag känner för första gången på länge att det är kul att göra hela album.

Albumet TRUSTBLOOD kom till när H.MOON arbetade med musiken till regissören Drake Doremus film Endings, Beginnings. Han beskriver den kreativa processen bakom filmens musik som en kreativ explosion som han kunde plocka många instrumentala spår från.

– Jag genomgick själv en period av förändring och filmen speglade samma typ av känslor som jag hade. Det blev ett bra sätt för mig att komma vidare genom att skriva alla de där låtarna. En del av de låtarna som blev över satt jag sedan text till och spelade in sång på dem. Det blev TRUSTBLOOD.

Drake Doremus hade en inverkan på musiken som han skapade och var väldigt tillgänglig under skapandeprocessen.

– Han är extremt tillgänglig i sin kreativa process vilket jag inte är på samma sätt. Så han påverkade mig ganska mycket genom att vara det. Sen har våra samtal genom åren inspirerat mig till att göra denna skivan till en mer ärlig och reflekterande skiva. Jag ville egentligen bara sticka huvudet i sanden under den tiden. Det blev istället att jag gjorde TRUSTBLOOD som ett sätt att öppna upp.

Vad betyder titeln TRUSTBLOOD för dig?
– Oj, den har så många betydelser för mig. Lojaliteten till mina nära och kära. Kärleken till de närmaste som bara blir starkare och starkare. Samtidigt allt mörker och tvivel som rinner i blodet. Det är mångbottnat på något sätt.

”Det är alltid svårt när låtar blir
väldigt personliga.

Bilden av hur albumet skulle bli var något som växte fram under processen. H.MOON tog bland annat hjälp av sin bror Henrik Ekström som han tidigare haft banden The Mary Onettes och Det Vackra Livet med.

– Vi visste att vi inte ville ha en bombastisk ljudbild. Jag ville ha en ganska minimalistisk instrumentering med nån sorts eterisk känsla. Låtarna var från början bara instrumentala låtar. När sång och text kom på blev det mantra liknande fragment som jag byggde vidare på. Dessutom ville jag göra en skiva som kanske tar lite tid att gilla. Jag tror nog inte denna skivan visar fullt ut vad H.MOON vill vara. Jag tror att jag kommer att tillåta H.MOON att bli mer experimentellt om det behövs.

Den största skillnaden i att gå från att att jobba mycket med andra personer i olika projekt till att göra ett soloalbum är att hitta ett eget uttryck som en vill exponera säger H.MOON.

– Det är alltid svårt när låtar blir väldigt personliga. Hur ska man våga ställa sig någonstans och berätta och framföra allt, så känner jag alltid. Det är en ganska plågsam process men det brukar ju oftast funka till slut. Det där slipper man ju om man jobbar med och producerar någon annan. Då är det oftast andra saker som man behöver tänka på att få fram. Det är i och för sig spännande att hjälpa någon annan att uttrycka sig men man har en mer maskerad roll.

Förutom albumsläpp så berättar han att det kommande året kommer att vara väldigt oklart, precis som det är för många andra just nu.

– Det är väl som för alla andra just nu. Det är rätt oklart hur resten av året blir. Jag vill spendera mycket tid med min familj!

Författare:
Emma Isberg, Redaktör

Fotografi:
Pressbild

Pin It on Pinterest

Share This