Grammisgalan 2018 – så här var galan och här är alla vinnarna

av | feb 9, 2018 | Artiklar

För 34:e gången gick Grammisgalan av stapeln. Bland de nominerade märktes en överrepresentation av män, men det var främst kvinnor som tog hem priset.

Grammispriset är ett av Sveriges mest anrika priser, då det hade sin start redan 1969 – och skulle sedermera firat 50 år nästa år – om det inte vore för den 15 år långa pausen priset hade. Pausen utspelade sig under åren 1973 till 1988 och en bidragande faktor till pausen var att bandet Philemon Arthur and the Dung, mest kända för sin låt In kommer Gösta, fick en Grammis i kategorin Årets grupproduktion.

Inte heller nu är det någon tvekan om priset betydelse, och i år har priset utökats till totalt 21 kategorier, varav 19 går att vara nominerad till. Nytt för i år är att den tidigare Årets hiphop/soul-kategorin blir till en renodlad Årets hiphop-kategori och dessutom tillkommer kategorin Årets alternativa pop.

Årets gala, leddes av Emma Bohlin och Amanda Ohms, och som så många andra inom andra branscher, kantas av #MeToo och deras världsomspännande upprop. Även här skedde en manifestation, denna gång på röda mattan. Under uppropet #närmusikentystnar har kvinnor i musikbranschen gjort sig hörda under året som gott. Och så gott som ingen artist syntes utan en blomma på sitt bröst – i detta fall placerat där som ett tecken på stöd för och solidaritet med alla de som utsatts och alla de som gjort och fortsätter göra sin röst hörd.

Sett till nominerade totalt har SVT:s kulturnytt gjort en sammanräkning och sett att de nominerade till två av tre tredjedelar är män. Något som märktes av även i år. Bland de nominerade, där en enskild frontfigur, eller bakgrundsperson så som producent, kunde utses så kunde Popmani räkna att andelen män som var nominerade var ungefär det dubbla antalet kvinnor. Bland kategorierna Årets dansband, Årets hiphop och Årets rock fanns inte kvinnor representerade alls.

Men bland de många nominerade märks att kvinnorna är väl representerade när det kommer till fler nomineringar till samma person. De som toppade listan är Tove Lo med fem nomineringar och Annika Norlin med totalt fyra. Bland annat nominerades hon för sitt album Däggdjur under artistnamnet Säkert! På låten Dian Fossey, som hon också framförde under kvällen, så sjunger hon om just Grammisgalan;

”Gick på Grammisgalan/Satt med det nya gardet kände mig som Dian Fossey/Hjärtan bankar högre än trummorna/Fulla tjejer fick pris för tio år sen var det fulla killar/Ibland händer det nåt ändå”

Med just dessa rader i bakhuvudet var det extra roligt att se att dels så många kvinnor överlag tog pris, ungefär hälften av alla pris gick till en kvinna, men också att Annika Norlin själv blev vinnare i en av sina fyra kategorier.

På galan uppträdde även artister, först ut var Miss Li tillsammans med Nea Nelson ochmed låten Dangerous. Miss Li var också nominerad i kategorin Årets pop. Med sitt senaste album A woman’s guide to survival har hennes stil utvecklats nämnvärt från den typ av musik hon först slog igenom med. Nu hörs tydliga spår av storproduktion och vilken världsartist hon har utvecklats till, även om sången är precis lika storslagen som den alltid har varit.

Årets första Grammis gick till Goran Kajfeš Subtropic Arkestra som nominerats till Årets jazz. I sitt tacktal berättade Goran Kajfeš att detta var 23:e gången han nominerades. Sedvanligt tackade han sin famlj och sitt skivbolag, men även de musiker han spelar med.

För den som främst känner honom som Kvinnoböske, och hör Änglahund så fort en hör hans namn, kanske det känns förvånad att Hasse Andersson vann – i kategorin Årets barnalbum. Tillsammans med sin fru, som stått för texterna och som han såklart också tackade, har han dock gjort en fin barnskiva vid namn Hasses trädgård, sjungen på hans karaktäristiska skånska.

Lisa Ekdahl tog hem priset Årets folkmusiker/singer songwriter. I sitt tacktal ville hon särskilt betona att hon var glad att det var just i år hon vann. På sitt bröst hade hon skrivit sina egna, redan bevingade ord, ”patriarkatet faller” för ”när vi gör revolution måste det ske med hjärtat”. Senare under kvällen kom hon upp så scen igen, för att fortsätta sitt brandtal om hur det är under hennes livstid det ska falla. Hon betonar också att vi inte längre är ensamma, att vi ser och hör, och att det inte längre är okej att ta kvinnor på röven när de är på väg för att ta emot sitt pris – något som hände under en Grammisgala hon deltog på för ett par år sedan.

Tove Lo, som vann Årets pop och Årets textförfattare, ville också fokusera på just patriarkatet och metoo-revolutionen. Hon ville också tacka alla starka kvinnor och män, alla som vågat stå upp och göra sig hörda i revolutionen som pågår. Hon ville också uppmärksamma att samma typ av sexuella uttryck hos henne som folk tidigare stört sig på och tyckt för mycket, numer tas emot som kroppspositivism, och att ingen längre kan med att säga att hon som kvinna i en mansdominerad bransch behöver tänka sig för och ”vara smart”. Och till alla som redan tröttnat på metoo hade hon också en hälsning:

– Vi har många år av skit att ta igen, det är bara att ta emot och lyssna.

För att dela ut Årets specialpris hade Helen Sjöholm och Tommy Körberg kallats in. Priset gick i år till Görel Hanser. Hon började sin karriär hos Stikkan Anderssons skivbolag Sweden Music och Polar Music 1969, där hon främst jobbade med ABBA, något hon fortfarande jobbar med. Görel Hanser tilldelades priset ”för sin insats i ABBA-imperiet och åtskilligt annat under en resa i musik”.

Till det första priset hon nominerats för, Årets alternativa pop, så tog Annika Norlin också hem priset. Och trots att hon alltså var nominerad till totalt fyra pris så hade hon inte förberett något tal då hon ”inte trodde hon skulle vinna”.

Vinnaren av Årets hiphop blev Young Lean, som inte kunde delta då han spelade i Philadelphia. Hans tacktal lästes dock upp av hans syster, där han lät hälsa att han inte tror på musiktävlingar, att en inte kan tävla i musik – men då han, som oss alla, är en motsägelsefull person ville han ändå tacka för priset.

Årets hederspris delades ut av kulturministern Alice Bah Kuhnke med juryns motivering:

”Som få andra har han gjort vacker musik och allmängiltig poesi av vardagens funderingar. Han hittade en helt egen väg för att sätta enkla men ytterst effektiva ord på saker och händelser som för de flesta bara flimrar förbi för att sedan glömmas bort.”

Priset gick till Kenneth Gärdestad som tillsammans med sin bror Ted Gärdestad gjorde musik som fortfarande är lika aktuell, musik som juryn i enlighet med Kenneth Gärdestads egna rader kallade för ”evighetens hopp”.

Här är den fullständiga listan med vinnare:

ÅRETS JAZZ

Asjo (Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra) – Move: Live at Fasching & Bangen
Daniel Karlsson Trio – Ding Dong
Goran Kajfes Subtropic Arkestra – The Reason Why vol.3
Jari Haapalainen Trio – Fusion Madness
Lina Nyberg – Terrestrial

ÅRETS BARNALBUM

Diverse artister ­– Blipp blopp för barn
Emma Nordenstam & Karl-Jonas Winqvist – Huset
Hasse Andersson – Hasses trädgård
Per Egland & Sexårskören – Rädslorna på Scenvägen 2
Trolska skogen – Kan innehålla spår av musik

ÅRETS FOLKMUSIK/SINGER-SONGWRITER

Ane Brun – Leave Me Breathless
Anna Ternheim – All the Way to Rio
Lisa Ekdahl – När alla vägar leder hem
Sven-Bertil Taube – Så länge skutan kan gå
Ted Gärdestad – Signerat Peter Nordahl

ÅRETS POP

Linnea Henriksson – Linnea Henriksson
Miss Li – A Woman’s Guide to Survival
Oskar Linnros – Väntar på en ängel
Tove Lo – Blue Lips (Lady Wood Phase II)
Zara Larsson – So Good 

ÅRETS KLASSISKA

Camilla Tilling/Musica Saeculorum/Philipp von Steinaecker – Camilla Tilling – Gluck and Mozart Arias
Glaser, Gbg symf., Zilliacus, Persson, Raitinen – Flaminis Aura: Works by Tommie Haglund
Mats Bergström – Back: Sei solo
Norrköpings symfoniorkester/Christian Lindberg – Allan Pettersson – Symphony no.14
The Dahlkvist Quartet – Andrea Tarrodi: String Quartets 

ÅRETS DANSBAND

Casanovas – Ut i livet
Donnez – Akta dig för svärmor
Expanders – Play That Rock’n’Roll
Lasse Stefanz – Wind Me Up
Nya Vikingarna – Kramgoa låtar 30

ÅRETS NYKOMLING

Hov1 – Hov1
Janice – Answer/Love You Like I Should/I Got You
Jireel – Jettad/Tagga/Man of the Year
Mabel – Ivy to Roses (Mixtape)
Sarah Klang – Lover/Left Me on Fire/Strangers

ÅRETS HÅRDROCK/METALL

Arch Enemy – Will to Power
Europe – Walk the Earth
H.E.A.T – Into the Great Unknown
The Night Flight Orchestra – Amber Galactic
Vampire – With Primeval Force

ÅRETS MUSIKVIDEO

Cissi Efraimsson – Les Big Byrd – Two Man Gang
Filip Nilsson – Olsson – U
Mouthe – Mouthe ­– Let the Boy Live
Nicolina Knapp – Mwuana ­– Switch
Trans94 – Erik Lundin – Haffla

ÅRETS ELEKTRO/DANCE

Avicii – Avīci (01)
Axwell /\ Ingrosso – More Than You Know/I Love You
Baba Stiltz – Is Everything
Galantis – The Aviary
Icona Pop – Girls Girls/Det måste gå/They’re Building Walls 

ÅRETS PRODUCENT

Charlie Bernardo
Karin Dreijer/Paula Temple/Nídia/Deena/Abdelwahed/Tami T/Peder Mannerfelt/
Johannes Berglund

Jenny Vaz & Cecilia Vaz
Max Martin
Tove Lo/Ali Payami/Jakob Jerlström/Ludvig Söderberg

ÅRETS ARTIST

Henrik Berggren – Wolf´s Heart
Linnea Henriksson – Linnea Henriksson
Stor – Under broarna
Tove Lo ­– Blue Lips (Lady Wood Phase II)
Zara Larsson – So Good 

ÅRETS ALTERNATIVA POP

Henrik Berggren – Wolf´s Heart
Jens Lekman – Life Will See You Now
Loney Dear – Loney Dear
Säkert! – Däggdjur
Vaz – Necessary Pt.I & Pt.II

ÅRETS LÅT

Avicii (feat Sandro Cavazza) – Without You
Kaliffa – Helt seriöst
Lamix (feat Mwuana/Jireel/Elias Abbas/Blizzy) – Hey Baby (remix)
Miriam Bryant (feat Neiked) – Rocket
Tjuvjakt – Tårarna i halsen
Zara Larsson – Only You

ÅRETS HIPHOP

Jireel – Jettad/Tagga/Man of the Year
Lorentz – Lycka till
Mwuana – Triller
Stor – Under broarna
Yung Lean – Stranger

ÅRETS KOMPOSITÖR

Annika Norlin/Henrik Oja/Emil Svanängen/Oskar Schönning – Däggdjur
Emil Svanängen – Loney Dear
Max Martin – Samlad produktion
Noonie Bao – Samlad produktion
Vargas & Lagola (Vincent Pontare/Salem Al Fakir) – Samlad produktion 

ÅRETS ROCK

Avantgardet – På Östkusten intet nytt
INVSN – The Beautiful Stories
Johnossi – Blood Jungle
Solen – Känslor säljer/Miljonärer
Thåström – Centralmassivet

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE

Annika Norlin – Däggdjur
Henrik Berggren – Wolf´s Heart
Robin ”Mwuana” Nyström – Triller
Stor/Ulises Infante Azocar/Jireel Lavia Perera – Under broarna
Tove Lo – Blue Lips (Lady Wood Phase II) 

ÅRETS ALBUM

Fever Ray­ – Plunge
Mwuana – Triller
Säkert! – Däggdjur
Tove Lo – Blue Lips (Lady Wood Phase II)
Zara Larsson – So Goodylul.

ÅRETS SPECIALPRIS

Görel Hanser 

ÅRETS HEDERSPRIS

Kenneth Gärdestad 

ÅRETS HÅLLBARA ARTIST I SAMMARBETE MED OATLY

Marlena Erman

Författare:
Clara Kron, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This