Grammis 2020: Visade framfötterna och tog ett tydligt politiskt ansvar

av | feb 7, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Krönikor

Amie Bramme Sey snodde rampljuset och satte sin prägel på en gala som känns mer medveten än någonsin.

Bramme Sey som mer än väl hade kunnat axla programledarrollen ensam, fick sällskap av Rennie Mirro på scenen men stod själv för de viktiga ställningstaganden om rasism och klass som gjordes. 

För förutom att vara en gala där få av vinsterna förvånande, ett fåtal personer tog hem alla priser och samma artister blev som vanligt prisade (Grammis kanske kan sluta ge priser till Håkan nu som han ändå inte bemödar sig att hämta upp?) och det faktum att Sarah Klang dessutom inte vann någon av sina kategorier, så låg det intressanta i vad Amie hade att säga om årets gångna övertramp mot hiphop-artister i media.

Hiphop är den största genren just nu […] Ni som äger makten över narrativet, det är dags att berätta en ny historia, låt hiphop vara en fri konstform, eller flytta på er.

En halvkul parodi på Malous skandalintervju med Greekazo gjordes, “Petra före tio”, som överraskade mest för TV4s pudlande och villighet att driva med sig själva, eftersom de ju också sände galan.

Bland uppträdanden var det främst Moonica Mac, Imenella och Amason som riktigt stack ut och briljerade. Men trots den tydliga fokuseringen på hiphop under programledarnas monologer var det inte prioriterat bland scenframträdanden. Man valde också att ge årets hiphop till debutanten Einár som också vann årets nykomling. 

Så helt klart finns det en del kvar att jobba på när det gäller inkludering. Men någonstans måste ju det första steget tas.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Fotograf:
Alma Bengtsson

Pin It on Pinterest

Share This