GERD: ”Konst är någonting som ska delas”

28 feb, 2022

Gerd

Stjärnskottet GERD är aktuell med nya EP:n In It To Loose, ett alster låtar som sätter tonen för känslorna som bubblar under slutet på en relation. I månadens intervju berättar GERD för Popmani om att vägen till framgången, att inte få uttrycka sig kreativt och varför en storm kan ge upphov till musik.

I slutet av 2021 debuterade GERD med singeln Lies For A Liar. I samband med släppet gjorde hon sin radiodebut hos Zane Lowe på Apple Music Radio 1 och han beskrev henne som Lana Del Rey, Lorde, Adele och Billie Eilish. Med ens blev GERD ett namn på Musiksveriges läppar och hyllningskörerna ljöd från såväl kritiker som publiken för den säregna artisten.

I februari 2022 släppte GERD sin debut-EP In It To Loose och artisten berättar att det är speciellt att släppa ett alster som en har jobbat på under en lång tid.

– Det är lite overkligt och lite av en frigörelse, vilket är superhärligt. Man hoppas ju bara på att folk ska lyssna och jag blir jätteglad nu när folk hör av sig. Att folk har lyssnat och tagit till sig och delar sina egna erfarenheter med mig gör att man känner samhörigheten och det är jättehäftig.

Hon berättar att EP:n beskriver en destruktiv relation som är påväg att ta slut och de olika faserna som relationen genomgår innan den når slutet. För GERD symboliserar öppningsspåret Cold As Ice känslan när man inte längre ser kärleken i ögonen på den man är tillsammans med och när värmen som en brukade se har förvandlas till kyla istället.

– Sen så går det hela vägen till sista låten som heter Honey Bee som handlar om det fina man väljer att ta med sig från relationen när man går vidare, och inte allt det dåliga som är precis innan ett avslut.

“Jag ville ha nånting som är så
kraftfullt som vågorna
.”

 Hon säger att hon inte brukar gilla att jobba utefter en plan när hon skapar utan hon beskriver sin process som ett sätt för henne att andas på och uttrycka sin känslor.

– Det var en liksom en deppig period som blev dem här fem låtarna. Men det blev en väldigt tydlig ordning och det var nog på slutet som jag insåg det själv att “oj, de här hör samman väldigt tydligt”. Det blev en fin helhet för att det fyllde hela min process liksom.

Gerd

Musiken bottnar i mycket känsla och det gör att det kan kännas svårt att sedan dela med sig och spela låtarna live menar hon.

– Jag tror att om jag inte hade haft så mycket känslor förknippade med låtarna så hade det varit lättare att uppträda och och dela med sig av allt det här. Men jag tror inte att det hade blivit alls lika bra. Jag tror att det kommer mycket känsla i min röst från någonting väldigt genuint och det hade man inte kunnat få annars.

På frågan om hon har artister som hon inspireras av under sitt skapande berättar hon att hon tar inspiration från människor runt omkring sig, miljöer och väder snarare än just artister. Hon tar upp låten You You You som skrevs mitt under en storm.

– Dels i en känslostorm, men också i en väderstorm. Det var vågor på vattnet ute vid Vänern och jag satt och skrev och såg hur vågorna eskalerade. Då tänkte jag att jag ville ha nånting som är så kraftfullt som vågorna. Jag hade någon vision om att varje refräng skulle bli mer intensiv, precis som vågorna blev framför mig och att dom ökar hela tiden precis som känslostormen.

GERD började med musik tidigt men har alltid sett det som ett fritidsintresse medan hon pluggade annat Men hon sökte också till musikskolor runt om i landet och landade till slut på en musikskola i London. I sitt sökande efter en skola som ville hjälpa henne att utveckla musiken och sitt artisteri berättar hon att hon ofta fick höra att hennes musik inte passade in och att folk som hon mötte ifrågasatte vilken genre hon verkade i.

– Folk ifrågasatte om det var lyssnarvänligt och ville placera musiken i fack. Det var mycket åsikter. Men jag landade någonstans i att det inte var någon idé att lyssna och efter det har jag kört mitt eget race.

Hon har alltid haft en dröm om att få leva på musiken men säger att drömmen har varit väldigt luddig då det är svårt att leva på det.

– Jag har liksom jobbat parallellt med saker väldigt, väldigt länge. Men just nu är jag bara artist och det är det bästa som finns och det är otroligt hur roligt det är att få skapa varje dag. Så nu är jag bara tacksam och glad att få jobba med min stora dröm.

Hon beskriver sig själv som en idéspruta till person som är väldigt envis med en tillit till sig själv. Hon har även en kandidatexamen i internationella relationer och globala utvecklingsstudier. Att veta att det finns en utbildning som hon kan luta sig tillbaka på har gjort att hon har känt sig friare i sitt artisteri och bestämt stått fast vid sin kreativa vision.

– Jag har en annan väg att gå som är mycket lättare. Men nu är det det här jag vill göra och då vill jag göra det på det sättet som får mig att må bra och tycker är roligt. Om jag skulle känna att det inte känns kul längre eller om jag känner att det har blivit någon produkt som inte är mitt och inte genuint, då är det inte GERD och då går jag vidare.

Gerd 3

Artistnamnet kommer från hennes fulla namn Elin Gerd Mona Lundgren men det officiella namnet är GERD med ett engelskt uttal. Att ha ett artistnamn kan vara skönt att ha i vissa sammanhang säger hon.

– Det kan vara skönt att känna att man inte alltid är GERD, att man kan liksom få vara Elin även om det är väldigt mycket roliga grejer som händer så är det skönt ibland att bara vara privatperson. Precis som i vilket yrke som helst tänker jag.

Hon signade sitt första skivkontrakt med Today Is Vintage som är baserade i både Sverige och USA och har alltid haft siktet inställt på en internationell karriär.

– Konst är någonting som ska delas, det är då det får ett mervärde. Inte ett ekonomiskt värde, utom värde i att man relaterar till varandra. Det är det som är fint med hela grejen, att man når människor. Och då tror jag att det måste vara på ett språk som många förstår.

Likt jämförelsen som Zane Lowe gjorde med flera stora kvinnliga artister när hon släppte debutsingeln Lies for a liar har recensenter och skribenter försökt jämföra henne med andra artister och placerat in henne i musikaliska fack. GERD säger att hon tycker att det känns tråkigt och att det skapar en barriär.

– Jag tror att just i mitt fall så kanske jag är extra känslig för att jag har varit i ett gränsland väldigt, väldigt länge. Och jag tycker det är så tråkigt för att jag går aldrig in i ett rum och tänker ”idag ska jag skriva en sån här låt” utan jag går alltid in och skriver om det jag känner eller tänker på. Då är det så tråkigt när slutprodukten kommer ut och det hundra procent genuint och reaktionerna blir “Men vad är det för något?”

Gerd 4

Hon säger att hon då brukar tänka på ifall det måste “vara något” eller om det skulle vara okej ifall det hon skapade bara fick vara.

– Det är tråkigt att man liksom ser det så smalt. Att vi inte kan bredda och försöka tänka på att man kanske bara kan låta konsten vara fri. Det är det som är så härligt med konst tycker jag.

Efter en lång period av att ha fått höra från såväl lärare som skivbolag att hennes musik är för svår så har hon hittat rätt i den grupp som hon nu skriver med.

– Det är människor som har trott på mig långt innan det här. Jag tänker att om de här människorna tycker att det här är roligt och värt deras tid, då finns det säkert fler som kan lyssna också och det räcker för mig.

Planerna framåt innehåller en del hemlisar. Men några av de officiella planerna innehåller en spelning på Låt live leva den 17 mars där hon ska spela alla låtar från EP:n från låt ett till fem.

– Det känns jättekul alltså, vilken grej. Vi har varit runt nu på tv och kört två eller tre låtar men aldrig allihopa och det ska bli superkul. Sen vi har musikvideos på ingång och spelningar både i Sverige och utomlands och det ska bli superroligt.

 

Författare:
Emma Isberg

Fotograf:
Alma Bengtsson

Pin It on Pinterest

Share This