Gather 2019 – Nytänkande diskussionsforum i bra balans fortsätter att imponera

av | sep 17, 2019 | Artiklar, Framsida Startslider, Krönikor

Årets Gather kombinerar ett utrymme där idéerna flödar med en ambitiös musikdel som inte lyckats locka en publik som håller med.

Gather har gått av stapeln för tredje året i rad. Sedan förra året har Nobelberget hunnit rivas, men konferensen har helt enkelt knallat över gatan till Expohuset. Här trivs samtal och idéer; teknik och kreativitet, som är gjorda för att inspirera, informera och till viss del också provocera.

Jag hör både kritiska och mer öppensinnade röster om torsdagens inledande samtal mellan en expert på psykologin bakom konspirationsteorier och en välkänd flat-earth-teoretiker.

En klar höjdpunkt är den mycket aktuella diskussionen om hur Stockholms natt- och kulturliv kan berikas, under föredraget Sound of Silence. Här presenteras framgångsrika modeller som andra städer runt om i världen har använt sig av. Stor vikt här läggs på att genom dialog mellan olika aktörer, även såna som för tillfället arrangerar olagligt, skapa ansvarstagande eventarrangörer och pilotprojekt med anpassade licenser för öppettider och alkohol.

Diskussionerna kring detta fortsätter in under DJ-set av The Knifes Olof Dreijer och en svävande dynamiskt synthresa med August & Knivens Synthar.

Mindre lyckat är tyvärr konversationen dessförinnan, som är en intervju med Silvana Imam. Det är ett samtal som fastnar, hakar upp sig och aldrig riktigt kommer någon vart. Och trots hennes pepp blir det på det stora hela en kvalitetsmässig kontrast till tidigare panelsamtal.

Men Gather vore inte sig självt utan någon form av satsning på musik. I år har festivaldelen fått sin egen, separata plats på Trädgården vid namn Gather Night. Tyvärr var Trädgården alldeles för stort.

Det var ett välfyllt program med en mångfald av elektroniska artister och andra fantastiska utstickare som Ntombi Ndaba & Esa’s Afro Synth Band och Fatima & The Eglo Live Band, men kvällens klubbklientel drygades tyvärr ut ordentligt bland Trädgårdens många vrår och utrymmen. Kvällen hade mått bra av en mindre, mer intim lokal och ett mer begränsat program.

Trots det är det en kul kväll i septemberkylan och när kvällen börjar dansa iväg hetsar Paquita Gordon på i en takt som kräver snabba fötter för att hänga med. Mer i min smak ligger då Tora Vinter, som gör ett sedvanligt bra jobb med att bjuda på lekfulla grooves som ger dynamik åt tung house repetition. En behöver vara ständigt redo att sträcka Shazam-appen i vädret, ett gott betyg på ett DJ-set.

Till sist är den avslutande lördagsfilialen på Hosoi en mer avslappnad kväll som ger utrymme för det avsevärt mer experimentella på programmet, med höjdpunkter som towLie och Mount Liberation Unlimited.

Sammantaget är Gather fortfarande ett koncept som behöver fortsätta finnas. Det är uppskattad och ögonöppnande mötesplats för otippade möten, kultur och idéer. Vi ses nästa år.

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Fotograf:
Izabella Englund

Pin It on Pinterest

Share This