gallianoUnder lång tid har det diskuterats om och när designern John Galliano ska göra comeback på den internationella modescenen. Den senaste tiden har det ryktats om att det är Maison Martin Margiela som Galliano ska ta över rodret för och i dag besannades ryktena. Den omstridda designern blir märkets nya creative director.

År 2011 fick Galliano sparken från modehuset Dior efter att vid upprepade tillfällen uttalat sig antisemitiskt och bland annat sagt att han älskade Hitler. Det uttalandet filmades och fick vida spridning världen över. Han dömdes av fransk domstol till böter och sedan dess har Galliano varit en av modevärldens mest omdebatterade designers.

Popmanis moderedaktör Nicklas Kihlberg är tvetydig till beslutet att han nu tar över modehuset Maison Martin Margiela.

– Det är inte alls oväntat att det här händer nu med tanke på den senaste tidens spekulationer, ändå känns det lite som att en bomb har briserat i modevärlden. Personligen har jag svårt att riktigt sätta på ord vad jag tycker om det. Det är svårt att bortse från vad Galliano tidigare har gjort, hans uttalanden har han klandrats och ska han klandras för. Samtidigt är det också svårt att bortse från att Galliano är en av de modeskapare som kanske betytt allra mest för hur det universella modet har utvecklats de senaste decennierna, säger Nicklas Kihlberg.

Sedan Martin Margiela själv lämnade sitt modehus så har kollektionerna skapats av ett anonymt team.

– Det här betyder mycket för Maison Margiela i sig. De flesta är nog överens om att märket nu träder in en ny era och jag hoppas ändå att Galliano kan ta märket till nya höjder. Men det är ändå ovisst vad som kommer hända nu, Galliano är minst sagt oberäknelig, säger Nicklas Kihlberg.

Även Popmanis modeskribent Ellen Pan är relativt orolig för vad som nu ska hända med märket.

– Att det blir just Galliano som tar över rodret på Margiela är en smula förvånande i mina ögon. Kalla mig långsynt men jag har fortfarande svårt att släppa designerns antisemitiska uttalanden som blev hans fall. Men framförallt blir jag, som länge varit en Margiela-fanatiker, orolig för att märket i och med detta tar en ny riktning och ett steg ifrån sin karaktäristiska estetik, säger hon.

Från OBT-gruppen som äger Maison Martin Margiela hörs idel positiva ord.

– Margiela är redo för en ny karismatisk och kreativ skäl. John Galliano är en av de största talangerna genom tiderna. En unik, exceptionell coutureskapare för ett modehus som alltid utmanat och på ett innovativt sätt förändrat modevärlden. Jag ser fram emot hans återkomst för att skapa den där modedrömmen som bara han kan skapa och jag önskar att han ska känna sig hemma hos oss, säger Renzo Rosso, vd för OBT-gruppen, i ett uttalande.
– Jag kunde inte vara lyckligare, för Maison Margielas skull, som förtjänar en visionär ledare. Jag har alltid trott på modiga och oväntade val och det här är inget undantag, fortsätter Russo.

Russo väljer att inte kommentera Gallianos tidigare uttalanden.

I januari väntas Galliano visa sin första kollektion för Margiela.