Bild: Bethesda Softworks

Bild: Bethesda Softworks

Titel The Elder Scrolls Online Konsoler PC, Mac, Xbox One, Playstation 4 Release 4 april Producerat av ZeniMax Online Studios

Som ett MMORPG baserat på en av världens största rollspelsserier ligger det mycket press på The Elder Scrolls Online. Bethesda och ZeniMax Online Studios kärleksbarn kammade in fem miljoner registrerade beta-användare, har varit i produktion sedan 2007 och lanserades i helgen. Popmani har spelat ESO, som det kallas i folkmun. Är det värt din tid och pengar?

Du vaknar upp i Coldharbour, instängd i en fängelsecell. Du blir manad av en man som kallar sig The Prophet, för övrigt med Michael Gambon a.k.a. Dumbledores röst, att ta dig ur din cell. Utan att avslöja för mycket kommer du efter en stund att ta din plats som soldat i en av tre allianser. Under spelets gång får du som spelare följa två separata men sammanlänkande handlingar. En som följer alliansernas kamp om frihet och herravälde. En som följer kampen mot ondska som vill förslava Nirn.

Tamriel är Nirns största kontinent, i vilken allianskriget utspelar sig. Den levande världen i Elder Scrolls Online. Den som existerar parallellt med en mardrömsliknande värld kallad Oblivion. Själva spelet känns vackert men nedtonat jämfört med många andra spel inom genren. Miljöerna är mer verklighetstrogna, utrustningen skitig när man springer runt på lägre levels och man får lätt en känsla av att vara i en stereotypisk bild av medeltida Europa. Om man bortser från de underliga fienderna och magin som slungas lite här och var.

Karaktärerna är välgjorda, med en bred rollbesättning och imponerande röstskådespel. Väldigt få uppdrag känns meningslösa på samma sätt som de ofta gör i andra MMORPG. Visst finns det de klassiska ”spring dit och hämta det”-uppdragen, men i ESO är de ofta en del av den större världen. Ingen karaktär är isolerad från vad som händer runtomkring. Allt detta gör det väldigt lätt att komma in i världen och känna sig involverad. Någonting som ZeniMax Online ska ha väldigt mycket beröm för.

I stil med Guild Wars-serien tvingar ESO spelaren att leva med relativt få aktiva färdigheter. Tangenterna 1-5 och R är vad spelaren kan leka med, och ger både en ram och en spelplan för karaktärsskapande. I Guild Wars har detta system ofta liknats med att ha en hand i ett kortspel. I ESO blir effekten att spelaren fokuserar mycket på att reagera på motståndarens attacker istället för att välja rätt färdighet av de 30+ som man ofta har tillgång till i andra spel.

En stor del av spelet är även det massiva craftingsystemet. I sann Elder Scrolls-anda kan man alltid smida lika bra utrustning som man kan hitta, om man har rätt material och färdighet. Detta ger en stor valmöjlighet till spelare som kanske ofta spelar själva istället för att göra så kallade ”dungeon runs”. Notera dock att Popmani inte har kunnat spela klart hela spelet än, men att utvecklarna säger att detta sätt att tänka genomsyrar spelet till och med nivå 50. Man kommer inte hitta någon specifik PvP- eller PvE-utrustning.

På samma sätt har ZeniMax Online valt att hålla spelet öppet för spelaren att själv välja hur man ska ta sig framåt. Sen finns det ju vissa saker man styrs mot, men det går till exempel lika bra att nå nivå 50 genom att döda 119 050 monsterkrabbor. Om man nu vill det.

Själva lanseringen är relativt buggfylld, med några spelare som klagar över att de inte kan logga in eller att de ofta kastas ut ur spelet. Några uppdrag som inte fungerar som de ska, monster som inte poppar upp där de ska och så vidare. Egentligen ingenting man inte kan förvänta sig av en lansering. Frågan är egentligen om spelet är värt månadskostnaden som många andra MMORPG nu börjar slopa.

Svaret är självklart individuellt. ZeniMax Online utlovar löpande uppdateringar och nytt innehåll. För vissa räcker det med att slippa en så kallad ”pay-to-win”-situation. Andra tycker att det är värt att betala för den kvalitet som utlovas. Om du är mer av en sporadisk gamer finns det andra spel som passar dig bättre. Har du tiden och tycker om upplägget rekommenderar Popmani att du provar The Elder Scrolls Online.

Pin It on Pinterest

Share This