KarinSommarpraten har nu avslutats och lämnat oss alla med intressanta tankegångar som fått oss att skratta och gråta. Det finns två stycken som sticker ut i mängden och som du som ung inte bör missa. I dagens samhälle finns det ett stort förtryck mot kvinnor och stor kritik mot kvinnor i alla former. Det är allt ifrån kvinnohat till att förminska kvinnliga sjukdomar och menstruationen. Det finns två unga kvinnor i dag som har hittat sin röst och är inte rädda för att uttrycka dem och väljer att gå emot det förtryck som finns. Dessa kvinnor är Clara Henry och Zara Larsson.

Zara Larsson har varit namnet på allas läppar den senaste tiden och i sociala medier dyker alltid hon upp när det gäller alltifrån festivalrykten till sexuella och hatiska kommentarer. I hennes sommarprat valde hon att säga sitt när det gäller kvinnohat och vad kvinnor får ta emot varje dag. Om det är någon som vet vad kvinnohat gör och har för konsekvenser är det just Zara. Varje dag når hon ut till sina följare och kritiserar kvinnohatet och patriarkatet och varje dag får hon tillbaka skit i form av sexuella kommentarer, hot om mord och våldtäkter. Allt detta hat bara för att hon just kritiserar allt som hon får direkt tillbaka.

”Jag gör inte mig själv till ett offer, jag är ett offer för den sexism som finns. Det är varken fult eller skamligt för det är aldrig offrets fel”, säger Zara Larsson i sitt sommarprat.

Zara Larsson Foto: Sommar i P1

Zara Larsson Foto: Sommar i P1

Efter att ha varit med i Talang 2008 och vunnit när hon endast var tio år blev hela Sveriges befolkning förälskad i henne. Men det blev snabbt tyst om henne och det var inte förrän singeln Uncover kom ut som hennes karriär växte på riktigt. Zara har en stark sångröst, men hennes röst om kvinnohat är starkare.

Det är inget snack om saken att Zara är en inflytelserik ung kvinna med ett stort antal följare, så stort att om alla röstade på henne hade hon och hennes parti hamnat i riksdagen. Det är en stor fanskara som betraktar henne som en förebild och tar in hennes tankar och åsikter. Som en ung kvinna är det viktigt att man får höra rösten som säger vad kvinnohat är och att bara för man är kvinna ska man inte ta skit och förminskas som person. Varje dag får hennes följare ta del av allt, både det positiva och negativa, och får höra det om och om igen. Vilket är väldigt bra och om jag vågar chansa är hennes följare en hel del unga kvinnor som just behöver det här. Men det är inte endast de som behöver höra det utan egentligen behöver alla höra detta oavsett kön eller ålder. Därför tycker jag det är fantastiskt att Zara har fått möjligheten att använda ett annat medium där hon har ett tillfälle att nå ut till fler människor som kanske inte följer henne på sociala medier. Vilket är ett underbart tillfälle!

Ett av de mest tabubelagda ämnen i samhället, som egentligen är bland det mest naturliga, är mens. I reklamer pratar man hur man ska gömma den och varje kvinna har någon gång hört orden: ”Har du mens eller?”. Att ha mens är i dag någon som är skamligt och någonting man inte ska prata om. Det är en stor tystnad kring mens och en person som bryter den tystnaden är Clara Henry.

Clara är en av Sveriges mest kända youtubare med över 300 000 prenumeranter. Hennes karriär tog fart tack vare julmusten Apotekarnes och hennes Youtube-video om den spred sig som en vind år 2011. Till slut pratade alla om den och det var en given kommentar man slängde till sina vänner på lunchrasterna när man unnade sig en julmust. Fler och fler videos gjordes och hon blev allt större. Men det mest intressanta med Clara är inte att hon för roliga videos, att hon var med i en Harry Potter-klubb i skolan eller att hon var med i Melodifestivalen 2014. Utan det är hennes sätt att prata om viktiga saker på ett naturligt sätt och en av de sakerna är just mens. Man kan säga att Clara Henry tog avstamp i Liv Strömqvist sommarprat från 2013 där hela sommarpratet gick i mensens spår.

”Det är precis som i Harry Potter. Ska vi fortsätta så här kan vi lika gärna börja kalla mensen för ’du vet vem’”, säger Clara Henry i sitt sommarprat.

Clara Henry

Clara Henry Foto: Sommar i P1

Mens är inte skamligt utan som tidigare nämnt ett av de mest naturliga som finns. En vecka varje månad har man som kvinna mens och under sitt liv har man över 3 000 stycken mensdagar. Det är en hel del dagar där man ska försöka gömma sig och gå runt skambelagd. Att våga prata om det och diskutera är ett steg på rätt väg – att låta mens vara naturligt och bra. Mens är ofta ett tecken på att kroppen mår bra så varför ska man inte skrika ut att man har mens? Om inte nu i dagens samhälle där vi har en hälsovåg som bara blir större och större när ska man annars få skrika. Dags att skrika: ”Jag har mens och min kropp mår toppen!”. Även om kroppen kanske inte känns som den är på topp med alla konsekvenser med mens såsom mensvärk och humörsvängningar.

Att våga prata om det är precis det Clara Henry gör på sin blogg, Youtube-kanal och nu i Sommar i P1. Hon väljer att spendera minuter på just mensen och hon har till och med skrivit en bok om det. En bok som många andra unga kvinnor kommer att köpa som kan vara en räddning för säkert en del av dem. Som en av de inflytelserika hos unga kvinnor vågar Clara ta upp ämnet, bryta den tabulagda stämpeln och prata naturligt om det. Precis som man ska göra.

Detta är två unga kvinnor som har hittat sina röster. De säger ifrån och kritiserar kvinnohatet och tar upp ämnen som borde vara naturliga men som är skuldbelagda. Om jag hade de här två att se upp till när jag var yngre hade jag varit glad. Men på ett visst sätt hade jag det i och med att jag hade ”Ta ingen skit”-Grynet ibland på min tv. Dock kanske inte det var tillräckligt.

Jag hoppas innerligt att alla människor i Sverige, oavsett kön eller ålder, lyssnar och hör dessa två. De har någonting att säga som alla bör ta en del av. Men kanske främst andra unga kvinnor som behöver veta att mens inte är skamligt eller att det inte är offrets fel.

Sommarpratare jag hoppas på i framtiden: Hej Blekk för det hade varit väldigt intressant att höra hennes ord om feminism, politik och hennes tankegångar överlag.

Tips på tidigare sommarprat: Liv Strömqvist om mens.

Pin It on Pinterest

Share This