I am Cait Foto: James White/E! Entertainment

I am Cait Foto: James White/E! Entertainment

Caitlyn Jenner har blivit en talesperson för transsexuella världen över sedan hon valde att komma ut och leva livet som sig själv. Även om Jenner kanske har haft en lättare transformering än många andra har det inte varit en dans på rosor. Det var otroligt många spekulationer som uppkom i form av frågor – var det hela ett PR-trick? Var det ett sätt att få uppmärksamhet? Jenners dokusåpa I am Cait visar hur viktigt ämnet är och varför det borde tas upp. För en förändring bör ske. 

Enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten tidigare i år kom det fram att ungefär en tredjedel av alla transpersoner i Sverige har övervägt att ta livet av sig. Siffrorna gällande våld och kräkningar som uppkommit på grund av transidentitet är även de höga. Det transsexuella samhället förtjänar inte sin plats, den behövs och måste finnas.

Till en viss del handlar I am Cait om Caitlyn Jenner själv och hennes förvandling. Hur hennes familj ska reagera, hur hon ska få till rösten att bli mer ”feminin” och en hel del om kläder. Men bakom den här mer ytliga sidan finns ett otroligt fint djup. Det finns ett stort utrymme att diskutera, förklara och att tala om transsamhället.

I första avsnittet bestämmer sig Jenner för att åka och träffa Kyler Prescotts familj. Kyler var endast 14 år när han tog självmord tidigare i år. Det är ett fint ögonblick när Jenner sitter med Kylers mamma och lyssnar. Familjen hade varit väldigt positiva till honom, men det hade varit väldigt tufft ändå. Mamman berättar att det inte var barnen som var problemet, utan oftast var det istället vuxna människor som haft svårt att acceptera Kyler för den han var. Senare i serien får vi följa Caitlyn Jenner i sin resa. Inte bara att leva ut sig själv, utan även i sin resa att vara en talesperson och förebild för transsamhället.

I am Jazz Foto: TLC

I am Jazz Foto: TLC

Det är inte endast Caitlyn Jenner som använder sig själv och tv:n för att nå ut till folk och förhoppningsvis vara med och skapa en förändring. Utan även tonårsflickan Jazz Jennings har valt att visa hur livet som transperson är för tonåringar, med hennes serie I am Jazz.

Jazz Jennings blev år 2007 ett välkänt ansikte när hon endast sex år gammal berättade sin historia hos Barbara Walters. Det var som femåring Jennings blev diagnostiserad med könsdysfori. Det räknas som ett av de yngsta kända fallen som finns idag. I hennes serie I am Jazz blir det tydligt hur livet kan se ut och vilka problem som kan skapas för en som är transsexuell. Det handlar om allt från att handla badkläder till att ha event som få kommer på bara för den en är.

Båda de här serierna tar upp och ger både Jenner och Jennings det utrymme som behövs. De tar upp viktiga frågor och besvarar dem för att ge folk en bättre uppfattning. De delar med sig av sig själva för att kanske kunna rädda andra.

Pin It on Pinterest

Share This