Gina Dirawi är årets julvärd. Foto: Claudio Bresciani/TT

Gina Dirawi är årets julvärd. Foto: Claudio Bresciani/TT

I går klockan 15 innan Kalle Anka och hans vänner tände Gina Dirawi ljuset. Hon blev den yngsta julvärden som SVT haft. Det var inte utan kritik som hon fick ett av de viktigaste uppdragen som en kan ha. För vad är en jul utan en julvärd?

Traditionen med att ha en julvärd sträcker sig tillbaka mer än 50 år. År 1959 var det Bengt Feldreich och än i dag hör vi hans berättarröst när Kalle Anka och hans vänner önskar oss en god jul. Men den som alla kommer ihåg mest är nog ändå Arne Weise. I hela 30 år satt Arne Weise på julafton och tände ljuset. Med fina och värmande ord önskade han oss alla en god jul. När julen kom och Weise inte var på tv:n blev det en jobbig och annorlunda dag för många.

”Vad är det där för jävla stolpskott? Var är Arne Weise?”

Så kunde det låta i stugorna runt omkring Sverige. Inte minst i den svenska komediserien Svensson Svensson. Istället för Weise var det Lotta Bromé som tände ljuset och tolv andra efter henne. En salig blandning av tv-profiler. Allt ifrån André Pops till Ingvar Oldsberg.

Arne Weise en älskad julvärd. Foto: Daniel Martinsson/TT

Arne Weise en älskad julvärd. Foto: Daniel Martinsson/TT

Att kolla på Kalle Anka och hans vänner kan kännas som en konstig tradition. Men det är ändå med kärlek som de olika julvärdarna talar till oss. Både Blossom Tainton Lindquist och Ernst Kirchsteiger som var julvärd 2005 respektive 2004 har berättat att de ville nå ut till de som var ensamma på julafton.

”Det blir ju som en kompis för den som är ensam och spenderar julen framför tv:n.”

Nu är julen nästan över och julvärden har sagt god jul. Vem det blir nästa år kan diskuteras. För ja, vad är en jul utan en julvärd?

Pin It on Pinterest

Share This