John Cleese, Terry Gilliam, Graham Chapman, Eric Idle, Terry Jones och Michael Palin i Monty Python and the Holy Grail 1975 © Getty Images 2012

John Cleese, Terry Gilliam, Graham Chapman, Eric Idle, Terry Jones och Michael Palin i Monty Python and the Holy Grail 1975 © Getty Images 2012

“What… is the air-speed velocity of an unladen swallow?”

En kan föreställa sig att frågan utlöste skrattsalvor i biografen när repliken yttrades i Monty Python and the Holy Grail. Den gamla mannen som frågar har fått ansvaret att vakta en bro som leder till den heliga graal och släpper endast förbi en om en kan svara på tre frågor sanningsenligt. Den här sortens kollriga komedi har alltid varit ett karaktäristiskt drag hos den engelska komedigruppen Monty Python.

Filmen som visades för första gången 1975 var den mest framgångsrika brittiska filmen på den amerikanska marknaden, och togs emot väl av fina kritiker i bl.a. New York Times såsom pöbeln i bl.a. Los Angeles, Kalifornien… kan en förmoda.

Monty Python ledde en väldigt framgångsrik TV-serie som visades såväl i USA som i Storbritannien, men hade trots allt svårt att få finans för filmen. Och sanningen är att bland de som slutligen finansierade komedin var ökända band som Led Zeppelin och Pink Floyd. De ville dra nytta av skatteavdragen som stiftats för att hjälpa filmbolagen producera fler filmer under 70-talet.

Idag har filmen rankats bland de tio bästa filmkomedierna genom filmhistorien av olika TV-bolag, filmmagasin och kanaler, för att inte nämna de Tony-utmärkelser som musikalen baserad och inspirerad av Monty Python and the Holy Grail fått. När komedigruppen tog världen med storm kom de att förändra filmkomedins ansikte – och kanske kan en se spår av detta än idag när många serier och filmer kan tyckas vara banalt fåniga.

Men för att besvara på den ställda frågan måste en först fråga sig:

“African or European swallow?”

Pin It on Pinterest

Share This