År 2012 kammade Sherlock Holmes hem titeln som ”den mest porträtterade litterära och fullt mänskliga karaktären i film och tv” av Guinness World Records. Detektiven har skildrats 254 gånger och spelats av över 75 skådespelare. Men likt många populära verk i litteraturhistorien var berättelserna om den mysterielösande Sherlock Holmes inte en omedelbar framgång. Till en början var han något av en kommersiell flopp.

sherlock - Kopia

Statyn av Sherlock Holmes, skulpterad av John Doubleday, finns i London nära detektivens fiktiva hem på 221B Baker Street.

Detektiven Sherlock Holmes gjorde sin debut i En studie i rött. Romanen skrevs 1887 av 27-årige Arthur Conan Doyle på bara tre veckor. Doyle arbetade då som läkare, men redan under sin tid som medicinstuderande på University of Edinburgh började han skriva sina deckarhistorier. Doyle anses ha hämtat inspiration till karaktären från en av sina föreläsare på universitetet, Dr Joseph Bell. Tydligen kunde Bell diagnostisera en patient så fort personen steg in i hans rum. Samma kompetens (eller snarare arrogans) införlivades i den unge och självständige Holmes. Ännu en viktig inspirationskälla anses vara Edgar Allens Poe detektivkaraktär C. Auguste Dupin, som författades redan 1841.

En studie i rött refuserades av många förlag, och publicerades så småningom i julboken Beeton’s Christmas Annual. Den sålde dock inte bra och blev en kommersiell flopp. Själv blev Doyle betald 25 pund för arbetet. Det var på en middagsfest två år senare som författaren övertygades av Joseph Stoddard − redaktören på Lippincott’s Monthly Magazine − att skriva en andra roman om Sherlock Holmes. Förslaget resulterade i färdigställandet av uppföljaren De fyras tecken. På samma fest befann sig även en annan litterär storhet, Oscar Wilde, som också övertalades att skriva en roman till samma tidning, nämligen Dorian Grays porträtt.

Men det var inte förrän historierna om Sherlock Holmes publicerades i The Strand Magazine som framgången blev ett faktum − och så småningom en global succé. Tidningen fortsatte att publicera historierna i mer än fyra decennier. Idag är Sherlock Holmes världsberömd och en populär figur hos både unga och gamla. Han förblir en milstolpe och symbol för deckargenren: den långa rocken, förstoringsglaset och deerstalker-hatten ingår än i dag i den klassiska bilden av yrkesdetektiven.

I sommar hade Ian McKellen sin premiär som en äldre version av detektiven i filmen Mr. Holmes. Foto: Giles Keyte/Roadside Attractions

Pin It on Pinterest

Share This