Ur Cannibal Holocaust. Foto: F.D. Cinematografica

Ur Cannibal Holocaust. Foto: F.D. Cinematografica

Våld, tortyr, våldtäkt och djurplågeri i dokumentär stil. Filmskaparna som verkade inom Mondo-genren i Italien på 60-talet och framåt jobbade hårt på att överträffa varandra i chockerande material.
Under 70- och 80-talet växte en lika blodig subgenre fram: Kannibalfilmerna, som likt sina föregångare spelar på realism och extremt våld. Den som orsakade mest kontrovers var Ruggero Deodatos Cannibal Holocaust.

I Deodatos film från 1980 letar professorn Harold Monroe efter en grupp unga dokumentärfilmare som varit saknade sedan de reste till Amazonas regnskog för att göra en film om kannibaler. Det enda Monroe hittar på plats är kamera och filmrullar. Tillbaka i New York går han igenom fynden och bevittnar till sin fasa hur filmarna bokstavligen slits i stycken av en inhemsk kannibalstam. Men klippen visar inte bara brutaliteten som västerlänningarna får utstå, utan också deras egna vidriga handlingar.

Deodato ska ha inspirerats av mediebevakningen kring den italienska militanta gruppen Red Brigade. Regissören såg intervjuer som han uppfattade som vinklade och falska, och det är just iscensättande journalistik som han kritiserar med dokumentärfilmarna och deras beteende. Framförallt i en av filmens sekvenser blir det temat tydligt. Männen ur teamet jagar då ner en kvinna från stammen och våldtar henne, och hittar henne spetsad på en påle på samma plats dagen efter. De riggar ivrigt upp utrustningen, och den av männen som varit mest drivande under övergreppet beklagar sig mot kameran över stammens primitiva våld. Kameran vänds mot hans flickvän, också en del av teamet, som apatisk stirrar ut i luften.

Den inbäddade kritiken hamnade i skuggan av det råa våldet och det dröjde inte länge innan moralpanik bröt ut. Deodato greps för obscenitet och djurplågeri. Filmen anklagades också för att vara en snuff då mordscenerna var så realistiska att man misstänkte att skådespelare på riktigt dött under inspelningarna. Filmen bannades för sitt våldsamma innehåll, och är i vissa länder förbjuden än idag.
Deodata friades från mordmisstankar, och hans film lever vidare som den mest ökända av kannibalfilmer.

Pin It on Pinterest

Share This