Omslaget till romanen A Death in the Family, av tecknaren Jim Aparo

Omslagsillustrationen till serien A Death in the Family, av tecknaren Jim Aparo

Det är fredag den 13:e och Popmani har grävt fram en riktigt skrämmande flashback från litteraturens historia – året då Batman förlorade sin Robin.

Alla känner till Batman – den modige rättskiparen som växer upp som föräldralöse Bruce Wayne i ett ståtligt hus strax utanför Gotham City. Idag har kanske Batman-litteraturen hamnat i skymundan på grund av blockbusterfilmer och Halloweenkostymer, men är alltjämt en källa för spännande detaljer och kuriosa som serienörden gärna flashar med.

Reklambild från DC Comics där de låter läsarna avgöra Jasons Todds öde.

Minns du till exempel när DC Comics anordnade en telefonomröstning angående Robins fortsatta existens? Året var 1988 och bakom Robin-masken dolde sig föräldralösa Jason Todd, den första pojken att ta sig an rollen efter originalet Dick Grayson. Men Jason var tyvärr inte lika populär bland läsarna som hans företrädare. Skaparna lät dem då rösta om Robin skulle dö i nästa berättelse eller inte. Det kanske säger något om Batmans fans att stackars Jason förlorade den omröstningen mot de blodtörstiga och sympatilösa läsarna. Kort därefter mördas han av Jokern i serieboken A Death in the Family och Batmans samvete förblir aldrig detsamma. Omslaget där Batman bär den livlösa Robin i sina armar är numera en klassiker.

I efterhand kan man som Batman-fan pusta ut och glädja sig över att Jasons död inte innebar slutet på ”Den dynamiska duon”. Han ersattes nämligen snabbt av den tredje Robin: Tim Drake. På samma sätt som Jokern egentligen skulle ha dött i sitt första framträdande, var karaktären helt enkelt för bra för att eliminera från historien. För vem skulle annars stå vid Batmans sida, om inte den unge och kaxige Robin?