År 1953 möttes den kvinna som skulle komma att ta filmvärlden med storm och den man som skulle komma att ta modevärlden med storm. Historien om Audrey Hepurn och Hubert de Givenchy är historien om ett alldeles unikt vänskapsband.5_2

Audrey Hepbrun hade slaigt igenom stort i och med huvudrollen i Prinsessa på vift. Filmen lanserades 1954 och redan innan premiären ägt rum påbörjades arbetet med Hepburns nästa storfilm – Sabrina. En del av filmen utspelar sig i Paris och Hepburn ska ha övertygat regissören Billy Wilder om att hennes karaktär behövde äkta franska klänningar som verkligen andades den franska huvudstaden. Hepburn blev rekommenderad av Wilders fru att besöka Cristóbal Balenciaga och hans modehus. Audrey reste till Paris men Balenciaga hänvisade henne vidare. Han ansåg att det vore bättre för henne och för filmen att träffa den nyetablerade modeskaparen Hubert de Givenchy.

Historien om deras första möte är omtalad. Givenchy höll som bäst på att färdigställa sin kommande kollektion men tog sig ändå tid att träffa denna miss Hepburn som skulle besöka hans ateljé. Han trodde nämligen att det var Katherine Hepburn som skulle komma och blev därför något förvånad när den unge Audrey dök upp i T-shirt, trekvartsbyxor, ballerinaskor och hatt.

Han uppskattade besöket men sa vänligt till Hepburn att han inte alls hade tid att tillverka några filmkostymer. Hon bad då om att få ta en titt på klänningarna från tidigare kollektioner och hon blev förälskad i Givenchys välgjorda och extravaganta kreationer. Audrey Hepburn tog med dem tillbaka till filminspelningen och när filmen haft premiär belönades den med en Oscar för bästa kostym.

Givenchy och Hepburn gillade varandra från första stund och mötet blev början på en lång vänskap. Hepburn krävde att alltid få vara klädd i Givenchy när hon skådespelade. Till stor del fick hon igenom sina krav och 1961 när Frukost på Tiffany’s hade premiär var det Givenchy som låg bakom den ikoniska svarta klänning som Hepburn bär i öppningsscenen. Klänningen har blivit utsedd till den mest ikoniska i hela filmhistorien.

Hepburn titulerade Givenchy som en av sina bästa vänner och om hans modeskapande ska hon ha sagt ”His are the only clothes in which I feel myself. He is far more than a couturier, he is a creator of personality”.

BREAKFAST AT TIFFANY'S, Audrey Hepburn, 1961

Pin It on Pinterest

Share This