James Stewart och Kim Novak i Vertigo. Foto: Paramount Pictures

James Stewart och Kim Novak i Vertigo. Foto: Paramount Pictures

Vi har sett honom i mer än 80 filmer och han räknas än i dag som en av de mest älskade skådespelarna. Runt julen syns han i rutan i allas vardagsrum. Han gjorde även huvudrollen i filmen som kom att klassas som en av de bästa filmerna någonsin. Han är James Stewart.

Stewart växte upp i en liten stad i Pennsylvania där hans far drev en järnaffär. Hans kontakt med skådespeleri och som bidrog till eftersmak var vid Princeton University där han var med i ett flertal föreställningar som medlem i Triangle Club. Efter hans examen 1932 påbörjade han istället på Falmouth där han träffade vännen och skådespelaren Henry Fonda. Samma år kom debuten på Broadway och några år senare fick han ett filmkontrakt med MGM.

Det tog en stund, och med ett antal filmer i bagaget innan det riktiga genombrottet kom. Frank Capras film You Can’t Take It With You gjorde Stewart till en stjärna och filmen vann en Oscar för bästa film. Stewart och Capra kom att göra flera filmer tillsammans bland annat Mr. Smith Goes to Washington och julklassikern It’s a Wonderful Life. Men hans första och enda Oscar kom 1941 med filmen The Philadelphia Story där både Katherine Hepburn och Cary Grant var med.

Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart, John Howard och Ruth Hussey i The Philadelphia Story Foto: Warner Bros.

Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart, John Howard och Ruth Hussey i The Philadelphia Story Foto: Warner Bros.

Mellan 1941 och 1946 valde Stewart att ta en paus från sin karriär och istället tjänstgöra i andra världskriget. Han gick med i det amerikanska flygvapnet och kom att bli en överste när kriget tog sitt slut. Då återvände han tillbaka till filmens värld med It’s a Wonderful Life. Filmen drog inte in några pengar men blev en stor klassiker runt julen. Stewart skall ha sagt att det är en av hans favoritfilmer.

I dag förknippar man James Stewart med regissören Alfred Hitchcock och tillsammans gjorde de fyra filmer. Deras första samarbete kom 1948 med filmen Rope. För att sedan göra Rear Window (1954) och The Man Who Knew Too Much (1956). Sista filmen tillsammans var Vertigo som kom 1958. Vertigo räknas i dag som en klassiker och har flera gånger blivit framröstad som en av världens bästa filmer. Men när den kom ut drog den inte in några pengar och fick en hel del dåliga recensioner. Hitchcock valde att anklaga misslyckandet på Stewart för att han var för gammal för att dra till sig publik. Istället för att fortsätta samarbetet valde Hitchcock istället Cary Grant för sin nästa film North by Northwest. Dock var Grant fyra år äldre än Stewart.

Förutom några fåtal filmer och ett försök till tv-serier på 1970-talet försvann Stewart succesivt från allmänhetens ögon. År 1984 fick han en heders Oscar för hans betydande karriär under åren som gått. Stewart dog den 2 juli 1997 på grund av sin dåliga hälsa. Men även efter hans död kommer vi alltid att minnas hans filmer och deras betydelse.

Pin It on Pinterest

Share This