I skuggan av Cannes, Sundance… ja, t.o.m. Stockholms filmfestival så anordnar den lilla staden Sitges i Spanien, en halvtimmes tågväg från Barcelona, en filmfest med tema skräck, fantasy och science fiction.

Sitges filmfestival är som inget annat. Förutom själva temat – där groteska splatterrullar och spökrysare varvas med dokumentärer och indiekomedier – så är stämningen, människorna och hela staden engagerade. Publiken applåderar, tjuter och jublar sig igenom filmerna (såväl populära skådespelare som morbida mord uppmuntras högljutt) och till festivalens final anordnas Zombie Walk, en parad som får motsvarigheten i Stockholm att blekna i jämförelse.

I Sitges finns det zombies av alla sorter och även resten av staden anammar skräcktemat – vid stranden säljs DVD:er, T-shirts och andra nördtillbehör medan restauranger och butiker smyckar ut med Jason Voorhees-dockor och har Freddy Krueger-special på menyerna. Ett paradis för skräckfilmsälskaren helt enkelt. Här är en summering av filmerna som visades.

Bäst: In Bruges-regissören Martin McDonaughs nya Seven Psychopaths
Sämst: Rob Zombies kalkon Lords of Salem
Överraskning: The Tall Man med Jessica Biel – något helt annat än vad marknadsföringen utlovar…
Läskigast: Sinister (bilden)
Charmtroll: Indiepärlan Safety Not Guaranteed
Roligaste monster: Irländska sup-och-slåss-mot-aliens-rullen Grabbers
Dödsscen: The ABCs of Death – en serie kortfilmer av olika regissörer som skildrar döden genom ett ord på varje bokstav i alfabetet…
Besvikelse: Paranormal Activity 4 – nej, det är inte läskigt längre
Äckligast: Barry Levinsons ”found footage”-rysare The Bay som fått mig överväga att sluta dricka kranvatten
Kemi: Jake Gyllenhaal och Michael Peña i End of Watch
Bisarraste musikalnummer: James Franco framför Britney Spears-ballad i dreads och guldtänder vid flygel medan bikinibrudar med k-pistar och rosa rånarluvor dansar intill i flippade Spring Breakers