Litteraturen är beroende av sina läsare, men hur gestaltas egentligen läsare i litteraturen? Popmanis Moa Marken listar några av litteraturhistoriens största bokslukare.

skarmavbild-2016-10-19-kl-20-55-19

1. Madame Bovary av Gustave Flaubert

Emma Bovary är kanske litteraturhistoriens mest kända läsare. För att undfly sin trista tillvaro på landet läser hon romantisk litteratur och fantiserar om ett annat liv, så till den grad att det slutligen får digra konsekvenser. Madame Bovary speglar 1800-talets syn på läsning, i synnerhet romanläsning, som något farligt och vilseledande.

2. Neapelkvartetten av Elena Ferrante

I Neapelkvartetten spelar läsning en viktig roll. När huvudpersonerna Elena och Lila är små läser de Louisa May Alcotts Unga kvinnor, vilket hos dem föder ett intresse för såväl skrivande som läsande. Elena, senare uppburen författare, betraktar detta som startskottet för sin författarkarriär.

3. Dorian Greys porträtt av Oscar Wilde

I Oscar Wildes roman om skönhet och fåfänga finns det en bok som den unge Dorian Grey alltid bär med sig. Det är J.K. Huysmans dekadensroman Mot strömmen, av Wilde själv utnämnd till dekadensens bibel.

4. Northanger Abbey av Jane Austen

Northanger Abbey publicerades postumt 1818 och handlar om Cathrine Morland som bjuds till godset med samma namn som romanen. Hon är besatt av att läsa skräckromaner, vilket påverkar vistelse där. Northanger Abbey betraktas som en drift med den gotiska romanen.

5. Don Quixote av Miguel de Cervantes

Den förvirrade adelsmannen drar runt på vidderna med sin kompanjon Sancho Pansas. Vi får lära oss att detta beror på att han har läst för många riddarromaner, och nu ser det som sitt uppdrag att bevara ridderligheten.

Pin It on Pinterest

Share This