Fem album med Yak

av | dec 29, 2018 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Jag har valt några album som jag lyssnat på mycket de senaste veckorna. Jag hittar hela tiden nya skivor som fängslar mig, så förhoppningsvis kan dessa fängsla någon annan också.

For A Reason – Lifetones (2016)

Efter att London-bandet This Heat splittrades gav gitarristen Charles Bulle ut det här på egen hand år 1983. Det är ett färskt fynd för min del och det är en otroligt intressant platta. Jag älskar hur han sjunger (påminner på något märkligt sätt om Panda Bear). Skivan har massor av dub i sig och i mina öron är den tidlös. Den kunde lika gärna ha spelats in igår.

Shanghai’d Soul – Episode 4 (2016)

Det här är en samling som satts samman av The Numero Group, en skivetikett från Chicago. Den innehåller rara soul-låtar som fått en bredare publik efter att de samplats av artister som Kanye West och Kendrick Lamar. Jag har försökt få till trumljudet på låten Is There Any Love av Trevor Dandy (en Jamaica-född gospel/funk-musiker som växte upp i Kanada). Jag har samplat mycket på senaste som en utgångspunkt för att skriva ny musik, så just nu är detta något som verkligen tilltalar mig.

Madvillainy – Madvillain (2004)

En annan klassiker. Madvillain är en duo som består av MF Doom och producenten Madlib. Jag har åkt mycket tunnelbana på senaste och det här har hjälpt mig genom rusningtrafiken. När min goda vän Jack spelade den här plattan för några kvällar sen insåg jag att Madvillain skulle bli en självklar del i min samling.

Babylon – Dr. John (1969)

Jag kunde lika gärna ha valt någon av hans första fyra skivor, de släppte han under namnet Dr. John, The Night Tripper. Men jag har lyssnat mycket på just den här på senaste. När jag växte upp var min farbror ett enormt fan av Dr. John, men han gillade främst hans mindre konstiga grejer. Själv fastnade jag för hans mer avant-gardistiska sida. Babylon påminner mig alltid om extrajobben jag hade som tonåring, då pumpade jag gas på en bensinmack och knegade på en potatisfarm.

Spiegel Im Spiegel / Fratres / Fur Alina – ARVO PÄRT: (2005)

Min väg till Arvo Pärt gick via låten Cantus In Memory of Benjamin Britten, som jag hörde genom min vän John Coxon. Han berättade att den hade inspirerat honom och Jason Pierce (båda från Spiritualized, red. anm.) när de var i studion och skulle spela in Spritualizeds album Ladies And Gentlemen We’re Floating In Space. Sedan dess har jag gått ner mig allt djupare i Arvo Pärt och nu fullkomligt älskar jag Spiegel Im Spiegel. Jag gillar att lyssna på den när jag äter kokta ägg på morgonen.

Fotograf: Zackery Michael

Pin It on Pinterest

Share This