Fem album med Vincent Bahar

av | mar 30, 2019 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Vespertine – Björk (2001)

Jag var på en utställning på Fotografiska för cirka 4 eller 5 år sedan när jag hörde den första låten på albumet, Hidden Place, som loopades till en video där Björks tårar rann baklänges. Jag blev så tagen av musiken och det var nog först då jag verkligen fick upp ögonen för Björk. Jag kunde identifiera mig med den introverta mystiken och de drömska melodierna i Vespertine.

Call of the Mystic – Bahramji (2004)

Jag hittade Call of the Mystic via låten A Moment With You. Jag kommer ihåg att jag såg en Youtubevideo på en sufidansare och blev totalförälskad i musiken, som visade sig vara musik från detta album. Det har haft en enorm påverkan på mig, främst för att jag fick höra hur man kunde kombinera ett anrikt traditionellt persiskt instrument (santoor) med moderna beats och loungeliknande drones. Jag kände mig så hemma i denna fusion av dåtid och framtid och drömde om att själv kunna bygga en sådan musikalisk bro i framtiden.

Breath – Mercan Dede (2006)

Under min sena tonår dansade jag i en orientalisk ensemble. Vi värmde ofta upp under dansklasserna med detta album och låten Halitus. Dessa var underbara spirituella stunder. Mercan Dede är en av Turkiets största musiker, producenter och DJs och jag älskade hur han lyckades kombinera sufisk gåtfullhet med modern ambiens. En annan sak som jag fastnade för i albumet var den ”talande” sången. Vi tar ofta för givet att en röst måste vara sjungande i musik, men det melodiska talet i Breath vidgade verkligen mina vyer för vad jag kunde göra med min röst.

Foray – Subheim (2015)

År 2017 när jag började lämna mitt gamla liv bakom mig kom jag i kontakt med Foray och Subheim. Under den tiden höll jag på att göra upp med mig själv och den emotionella förlamning jag känt under hela mitt liv. Foray hjälpte mig väldigt mycket under den perioden, framförallt låten Forsaken. Det är lågmäld, mörk och djup ambient elektronisk musik. Jag fastande för minimalismen i Subheims produktion, hur den tog sig tid att växa och krävde mitt tålamod för att verkligen känna in den.

ISON – Sevdaliza (2017)

Sevdaliza är idag en av mina absoluta favoritmusiker och inspirationskällor. ISON har betytt oerhört mycket för mig de senaste åren, främst då albumet har gett mig mod att gå min egen väg i musikskapandet. Human är det spår som ligger mig närmst om hjärtat. Minimalismen, renheten, och produktionens absoluta toppkvalitet är så karakteristisk för Sevdaliza och det jag beundrar mest med henna är att hon lyckas hålla sig självständig och upprätthåller en enormt stark integritet i ett unikt och personligt skapande.

Pin It on Pinterest

Share This