Fem album med Stilla Havet

4 jul, 2021

Stilla havet

Albumaktuella Stilla Havet gästar vårt format fem album och berättar om betydelsefulla samlingar från Doktor Kosmos, Yoko Ono och Tom Tom Club.

Yoko Ono – Starpeace (1985)

Skivan släpptes 1985, mitt i det flåsigaste och mest sökande Yoko-decenniet. Någonslags deppigt freds-undergångsbudskap som man aldrig riktigt blir klok på. Skivan fanns i sin helhet på en MP3 spelare som genom en såndär kassett-sladd-adapter gick att koppla in till bilstereon en stenhård Cheva van lånad av Nettans polare för en underskottsdestinerad turne med bortglömt punkband. Bilen sörplade i sig hela reskassan i bensin innan den nått Tysklandsbåten, krisläge. Förstärkare och trummor lämnades i Höör där en polare polares farsas VW golf lånades. Den hade bara CD så vi kunde inte lyssna vidare på Yokos star-wars funk på väg till Holland. Av två gig blev ett av, sen hem igen.

Yoko Ono

Bästa spår: Hell in Paradise, en minihitt då. En megahit i vår bok, då nu och i framtiden.

Tom Tom Club – Tom Tom Club (1981)

En antar att livet i ett band med David Byrne som överstepräst måste vara påfrestande. Tom Tom Club var nog en ventil för Tina Weymouth i det, och skivan är allt Talking Heads kunde varit och kanske inte borde varit. Sara Wilson spelade skivan på en fest i Nettans second hand butik Ritz 2017. Det var första gången August hörde den, träffade henne och sen dess lever Sara och August tillsammans. En platta som alltså betytt mycket, en instant romantic!

Bästa spår: Helt klart Genious of love, inte minst med anledning av August och Saras story.

Tom Tom Club

Filmen G – Soundtrack (1983)

För Nettan var filmen G inte Gemenskap utan, G som i Generation. En berättelse om 80-talets Stockholm med jakter genom Klarabergstunneln, hoppfulla tragglandet i Bredängens replokal och dans på Kolingsborg. Något att drömma om i Sandviken. Olle Ljungströms farliga frippa och hotfulla piska, hemfärd på natten efter ett gig avsläppt i centrum. Allt är stillare än havet och bara måsarnas kamp om en tappad pommes frites bryter lugnet. Soundtracket med bl.a. Reeperbahn och Eva Dahlgren är svårt idag, men där och då fanns ingenting annat för de som visste att de aldrig ska dö.

Bästa spår: svårt, av en annan anledning än de andra plattorna, men Hundarna Brinner var ett modellsound för dåtidens snedluggar.

Filmen G

Doktor Kosmos – Evas Story (2000)

Den bästa Doktor Kosmosprodukten, en rockopera i 13 akter. Slog ner som en bomb i den trevande alternativa gymnasie-ettan 2000. Tror originalet hade ett, sedvanligt ambitiöst, utvikningsbart omslag. CD-R kopian spreds i klassen, med hemritade omslag. 20 år av snodda riff, harmonier och ackordföljder kommer vi ofta tillbaka till Högstadiepersonerna och doktor vänster. Doktor Kosmos ror hem igenkänning, skratt och sväng, och en tyvärr ständigt aktuell analys.

Bästa spår: bara bra låtar, men Doktor Knark is back in the town har något suggestivt som är svårt att värja sig mot.

Doktor Kosmos

M!R!M – The Visionary (2020)

Lacopo Bertelli, eller Jack Millwaukee som han vill kallas, mixade och co-producerade Samtiden sliter oss isär. Han har ett eget projekt han kallar M!R!M. (Artistnamnet M!R!M är svårt, ska det uttalas som den japanska sötade vinägern?) Innan vi drog igång arbetet med skivan lyssnade vi på den, försökte hitta en mening bakom smetiga stråkarna och organiska arpeggion vilka vi till slut tolkat som sprungna ur antik romersk disco. Första gången vi lyssnade på skivan slog det oss att låten Superstitions ligger mycket nära Krunegårds Everybody Hurts, en annan bra låt. Har inte frågat nån av dem vem som hört vem, kanske en slump.

Bästa spår: duetten med Kat Day (the KVB) Another Life Another Time

Fotograf:
Alma Bengtsson

 

Pin It on Pinterest

Share This