Fem album med Mountain Bird

av | aug 4, 2019 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Ágaetis Byrjun – Sigur Rós (1999)

Sigur Rós har varit med mig sedan jag skrev min första ton. Det är de enda som även fått äran att förevigas på min kropp, det lilla alienfostret sitter nämligen på insidan av min arm och sover. Det finns vissa saker som är tidlösa. Sigur Rós besitter verkligen en sådan egenskap. Det finns få band som betytt så mycket för mig som de har. De har gång på gång hjälpt mig genom ångest och hjärtesorg under hela min uppväxt.

Bästa spår: Olsen olsen

James Blake – James Blake (2011)

Jag minns klart och tydligt när detta album kom ut, det var det mest banbrytande man hade hört just då. Soul och gospel, men i ett såpass fräscht modernt dub-universum samtidigt som det kändes kommersiellt anpassat på något sjukt sätt. Detta album fick mig verkligen att på riktigt ge mig in i produktion och ljuddesign. Fick också upp ögonen för att BBC är den coolaste radiostationen på jorden som lyfter fram såna här saker.

Bästa spår: The Wilhelm Scream

The Earth Is Not A Cold Dead Place – Explosions In The Sky (2003)

Jag fick detta album i födelsedagspresent av min syster när jag fyllde 13. Då bestämde jag mig, detta album är albumet. Albumet som fick mig att stänga in mig på mitt rum och förlora mig, albumet som sa åt mig att allting kommer en dag att bli okej. Albumet som faktiskt fick mig att börja skriva musik överhuvudtaget och det tror jag faktiskt präglar mitt skrivande än idag, då jag ständigt tenderar att gilla det stora episka och känslosamma före det ”hypade”. Har trummat så många gånger till detta album i mitt pojkrum så att händerna blödde. Jag har detta album att tacka för att jag jobbar med musik idag.

Bästa spår: Your Hand In Mine

FLUME – FLUME (2012)

På samma sätt som James Blake vände på hela den brittiska kommersiella musikbranschen så fanns det en motsvarande snubbe från Australien som gjorde exakt samma sak, fast med ännu sjukare ideér om ljuddesign. Jag älskar när någon bara utmanar hela branschen om vad kommersiell musik är och kan vara. Efter detta album ville alla, inklusive jag, låta som honom. Det måste ändå vara det bästa betyget på ens konst någonsin: ”Vad är det jag lyssnar på? Ingen aning, men jag älskar det”. Det skedde något nytt där, med musikbranschen. Han var också så otroligt vältajmad under de 2-3 åren när Spotify ej var i maktposition på samma sätt som idag och Soundcloud faktiskt var bra och kunde breaka en artist. För mig har han definierat det moderna australiensiska soundet. Albumet som kom efter fick han även en amerikansk Grammy för. Hans mastringstekniker är densamma som jag jobbat med på mina nya låtar, så det blir spännande!

Bästa spår: Left Alone (feat. Nick Murphy/Chet Faker)

Moderat – Moderat (2011)

Det gjordes många bra debutalbum under denna tid. Detta är mina tyska favoriter Moderat. En trio bestående av Apparat och Modeselektor. Det är allt jag gillar med techno, blandat med allt jag gillar med beats och allt jag gillar med postrock. På papperet är det den ultimata blandningen. Är helt kär i dessa kontraster. Vackra stora ljudlandskap som blandas med hårda beats och vacker sång. Såg dem även live på Berns för några år sedan och det var det bästa ljudet och ljuset jag upplevt. Så otroligt snyggt, tyskarna kan. När jag bodde i Berlin och vid något tillfälle satt i en taxi spelades en av deras låtar även på radion, då kändes det verkligen som att jag hittat hem.

Bästa spår: A New Error

Fotograf: Alice Åkerblom

Pin It on Pinterest

Share This