Fem album med Mira Aasma

av | mar 31, 2018 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Themes from Calmi Cuori Appassionati – ENYA (2001)

Ja, jag börjar med att avslöja mig. Mitt bästa/enda scenperformance när jag var liten var att dans-balansera på olika saker i prinsesskläning till det här albumet, det blev väl att det fastnade i kroppen då. Låtsas alltid att jag har glimten i ögat när jag sätter på en enyalåt fast egentligen vill jag bara ha en ursäkt att damma av det performancet.

Bästa spår: Caribbean Blue & Oribnoco Flow

SILENT SHOUT – THE KNIFE (2006)

Har inspirerats mycket av produktionerna på det här albumet, lyssnat om och om igen på minsta detalj och ljud. Allt är så lekfullt och oväntat, lite som att utomjordingar fått tillgång till en studio full med synthar och samplers. Hela idén bakom The Knife känns också väldigt viktig och ifrågasättande, samtidigt opretentiös och kreativ. Har också inspirerats mycket av Shaking the Habitual-showen i mitt duoprojekt Italo Bitches!

Bästa spår: Silent Shout, Marble House

LE MYSTÈRE DES VOIX BULGARES – BL.A. BULGARIAN STATE RADIO & TELEVISION FEMALE VOCAL CHOIR (1994)

Samlingsalbum med bulgariska körsånger som jag föll pladask för i studion i Göteborg där min kompis visade det för mig när vi jobbade med mitt album. Det finns inte på spotify längre men ALLA borde youtubea Kalimankou Denkou. Körsång har alltid varit magiskt för mig, minns att min estniska mormor spelade en del körmusik hemma när jag var liten. Det är också typ den största anledningen till att jag landade i musikproduktion, när jag fattade att jag själv kunde skapa nya ljudbilder och experimentera med röstlägen, klanger.

Bästa spår: Kalimankou Denkou

SING TO THE MOON – LAURA MVULA (2013)

Fattade inte hur mycket jag såg upp till Laura Mvula förens jag såg henne live med en keytar på sig för ett par år sedan och golvades totalt och kunde typ inte andas. Hittade detta abumet precis när jag börjat skriva egen musik mer på allvar och det fick gå på repeat på båten ut till min kompis studio på Hönö. Har alltid inspirats av hennes kreativa arrangemang, körer, ljudbilder och ryser fortfarande när jag lyssnar igenom det.

Bästa spår: alla

SILENT TREATMENT – HIGHASAKITE (2014)

Soundtracket till vårterminen i trean på gymnasiet då det enda jag gjorde var att sitta i studion på skolan med youtube-tutourials för att lära mig prodda. Jag hade fått tips om dem av en kompis som tyckte att de liknade min tidigare musik och målet blev att inte låta som dem, men att kunna beröra på samma sätt som det här albumet berörde mig. Kunna nå det där magiska vemodiga skimret som viss musik innebar, och fortfarande innebär för mig.

Bästa spår: alla

Pin It on Pinterest

Share This