Fem album med Memoria

4 sep, 2021

Memoria

Memoria är aktuell med ett samarbete med Nicklas Stenemo från Kite på låten Along The Sea. I dag gästar hon vårt format fem album och berättar om skivor från PJ Harvey, Nirvana och Nick Cave & The Bad Seeds.

Nick Cave & The Bad Seeds – Push the Sky Away (2013)

Jag har (konstigt nog) aldrig vart ett större NC fan tills jag såg han spela på Primavera Sound 2013. Jag råkade av en slump stå i Jack Daniels baren mitt emot scen, Jag ser hur Nick kliver ut i publikhavet och låt efter låt är jag helt fast. Han framförde låtarna från Push the Sky Away skivan och jag upplevde magi.

Favoritlåt på skivan är många, men måste jag välja en så får det bli titellåten Push the Sky Away – älskar barnkören å det mörka/avskalade i låten. Jag är numera ett Nick fan.

16 Horsepower – Secret South (2000)

Låt mig presentera artisten jag sett mest live, David Eugene Edwards. Han har jag varit ett stort fan av sedan jag fick han uppspelad för mig runt 2001. Första låten jag hörde med honom var The Partisan och jag tyckte den var helt amazing. Musiken kan man kalla för någon slags dark folklore. Prästson som han är så är texterna väldigt bibliska, men på ett väldigt spirituellt sätt typ. Jag tycker han är intressant då han spelar allt från dragspel till elgitarr, men framförallt sättet han spelar på.

Woven hand är projektet han startade efter 16 Horsepower och det föll mig mer i smaken egentligen då jag gillar den mörka tonen i låtarna. Jag har förstått genom åren att det är det mörka/monotona jag oftast faller för i musik, och känslan den framkallar hos mig. Musiken har alltid varit viktigare än text för mig. Men även om jag gillar WH skivor mer så väljer jag ändå Secret South från 16 Horsepower eftersom min favoritlåt Silver saddle är på just detta album. Jag gillar den sorgliga stämningen i låten, det sorgliga är det vackra för mig.

Lost Sounds – Rats Brains and Microchips

Här kommer mitt punk-jag fram. Har alltid gillat detta garageband från Memphis. Lost Sounds frontare och låtskrivare: Jay Reatard & Alicja Trout var framförallt oerhört starka scen-personligheter som inspirerade massor. Jag är även ett stort fan av Jay Reatards soloprojekt efter Lost Sounds. Men LS har något extra, jag tror det var kombinationen Alicja & Jay som gjorde det. Älskar svärtan, ilskan, fucked up känslan de förmedlar i musiken. Typ ”jag skiter i allt”. Detta band är nog många garage punkares stora favoriter och inspiration.

Favoritlåt på denna skiva är Blackcoats/whitefear som handlar om columbine massakern. Denna låt gjorde jag även en egen tolkning av på mitt debutalbum Cravings.

PJ Harvey – Stories from the City, Stories from the Sea (2000)

Jag ÄLSKAR PJ’s röst. Den är helt fantastisk. Tycker det är råcoolt hur hon kan variera den så mkt. Från att sjunga helt knasigt, från mörk ton till superhög osv. Såg henne på Roskilde festivalen efter att ha stått och köat 3 timmar för att få stå längst fram (året efter Pearl jam olyckan). Hon kom ut på scen i BH och en kjol som det stod ”Lick my legs” på. Jag blev kär.

Favoritlåt på SFTC Big Exit första låten på skivan.

Nirvana – Bleach (1989)

Detta är ett av mina största band. Mitt artistnamn Memoria är tagen från Come s you are som jag även kommer tolka på mitt sätt på kommande skiva. Alla Nirvanas skivor är snorbra, men ska jag välja en så blir det nog Bleach för att den är så jävla opolerad och rå. Favoritlåt Negative Creep för att den är så jävla stenhård. Kurt var en pure feminist och jag säger som Kathleen Hanna skrev på en vägg en gång i tiden ’Kurt smells like teen spirit’ (in a good way).

Fotograf:
Jannicke Olofsson

 

Pin It on Pinterest

Share This