Fem album med Melby

av | jan 10, 2021 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Connan Mockasin – Forever Dolphin Love (2011)

Kanske vår första gemensamma crush! Perfekt blandning av riktigt jävla skumt och vackert/stämningsfullt. Ibland vill man göra konstigare musik, men undrar om man kommer komma undan med det. Då är det här ett superbra album att lyssna på, han lyckas alltid göra det konstiga begripligt, han kommer alltid undan med det.

Bästa spår: Faking Jazz Together

Dungen – Skit i allt (2010)

Detta är kanske ett för uppenbart val, men det går liksom inte att överskatta Dungens betydelse för just den lilla delen av musiksverige som vi är en del av. Vad ska man kalla det, vi som vill göra nån sorts ganska avancerad pop och dessutom har en fäbless för progg, hippies och 68-generationen. En spelning med Dungen på den lilla norska festivalen Storås i 2008 var dessutom (typ) anledningen till att vår gitarrist Are flyttade till Sverige två år senare.

Bästa spår: Marken Låg Stilla

Big Thief – U.F.O.F. (2019)

Matilda har alltid hört alla band, men vi andra började lyssna på Big Thief efter att nån tjej i ett australiensiskt band jämförde oss med dom. Det är ju lite lolligt att folk nästan alltid hittar band med tre killar som spelar och en tjej som sjunger att jämföra oss med nästan oavsett hur det låter, men i det här fallet är det bara hedrande. Vi kommer nog för alltid drömma om att förmedla samma självklara känslor som dom lyckas göra i sina låtar.

Bästa spår: UFOF

Jojje Wadenius – Godá godá (1969)

Matilda: Godá godá med Jojje Wadenius är skivan ja växte upp med, som tog mig direkt till rocken. Den satte lixom standarden för vad jag skulle fortsätta att gilla, ganska jazzig experimentell musik med berättande texter och ett djup som genren barnmusik kanske inte helt självklart bjuder på. Mitt sår är min favorit, en extremt svängig och filosofisk låt om att få ett sår/alltings förgänglighet.

Bästa spår: Mitt sår

Nick Drake – Pink Moon (1972)

Are: Nick Drakes Pink Moon är en skiva jag alltid återkommer till. Den får livet att kännas verkligt, typ. Alla låtar på skivan är olika ingångar till samma extremt distinkta stämning, men om jag ska välja en är det From The Morning. Låten Tiden, från vår första EP, är en ganska konstig svensk tolkning av den.

Bästa spår: From The Morning

Pin It on Pinterest

Share This