Fem album med Maydar

22 maj, 2021

Maydar Pressbild

Singelaktuella Maydar gästar vårt format fem album och berättar om betydelsefulla samlingar från Erykah Badu, Amy Winehouse och Lykke Li.

Baduizm – Erykah Badu (1997)

Erykah är lite av en husgud för mig så att välja ett album av henne är svårt. Men det här albumet har funnits med mig så länge att det måste med på listan. Jag finner mig själv återvända till det när jag behöver komma ihåg vem jag är. Certainly och Appletree är favoritlåtarna. “I work at pleasing me cuz I can’t please you, and that’s why I do what I do”, eller “The world is mine when I wake up, I don’t need nobody telling me the time”. Hur bra?! Sjukt bra.

Wounded Rhymes – Lykke Li (2011)

Det här var ett viktigt album för mig under gymnasiet. Älskade det skitiga soundet, det tilltalade väl mig som precis börjat producera själv men inte fattade hur man fick till en clean, “krispig” produktion. Minns starkt hur glad jag blev när min kompis Olivia berättade att hon hade hört att Lykke var producent och hade gått musikproduktion på gymnasiet, precis som vi gjorde. Det blev en så stark “om hon kan, så borde ju jag kunna!”-känsla och jag fattar ju nu hur svältfödd jag var på en prodd-förebild jag kunde känna igen mig i. Favvolåtarna är Get Some och I Know Places.

Back To Black (Deluxe Edition) – Amy Winehouse (2007)

Jag tycker det här albumet är fantastiskt på alla sätt. Texterna, arrangemangen och inte minst Amys sorg i rösten, hon skulle på riktigt kunna sjunga “blabla” hela albumet igenom och jag hade ändå börjat gråta, för hennes ton säger mer än 1000 ord. Favoritlåtarna är You Know I’m No Good och Love Is a Losing Game.

Ayla Shatz – Ayla (2015)

Jag älskar det här albumet för att Ayla blandar både språk och alla möjliga olika genrer på ett så självklart sätt som gör att den ändå blir tydlig och enhetlig, det är fan en konst i sig att vara så mångsidig. Det, hennes liveframträdanden och hennes texter som inspirerar utan att vara “preachy” gör henne till en av Sveriges främsta artister enligt mig. Tävlingsmänniskan är en sån där låt jag återkommer till när jag behöver påminna mig själv om att tagga ner och ta det lugnt.

Hittills – Bo Kaspers Orkester (1999)

Den här skivan har legat i min mammas bil så länge jag kan minnas, så varenda låt påminner mig om bilsemestrar genom Sverige och norra Europa med min mamma och mina systrar. Jag tycker både arrangemangen och texterna är fantastiska, tidlösa. Jag älskar framför allt Vi Kommer Aldrig Att Dö (det är verkligen en sån där låt som alltid dyker upp i mitt huvud när någon frågar vilken låt jag själv önskar att jag skrivit) och Hon Är Så Söt. “Det är den bästa av gåvor, att kunna sova lugnt” är bara en så fin rad. Kanske träffar den mig extra hårt för jag själv ofta har svårt att sova Lugnt.

Fotograf:
Natan Gullström

 

Pin It on Pinterest

Share This