Fem album med Jeff Elliot

15 maj, 2021

Jeff Elliot

Albumaktuella Jeff Elliot gästar vårt format fem album och berättar om betydelsefulla skivor från Bon Iver, José Gonzáles och Sufjan Stevens.

SUFJAN STEVENS – CARRIE & LOWELL (2015)

Första gången jag hörde Sufjan Stevens blev jag helt förtrollad av hans sound. De lekfulla fingerplocksmelodierna tillsammans med Sufjans mjuka stämma fångade mig helt. Hans användande av lite obskyra stränginstrument ger också stora pluspoäng. Carrie & Lowell är verkligen ett fantastisk album rakt igenom.

Bästa spår: Should have known better

FIRST AID KIT – Drunken trees (2008)

First Aid Kit är ju mästare när det kommer till användande av stämsång. Och det är något vi i Jeff Elliot värderar högt. Jag blev väldigt golvad av deras låtskrivande och deras helt otroliga röster på detta album när jag hörde det för första gången. Drunken trees bjuder på fantastiska låtar med mycket känsla och ett väldigt stämningsfullt organiskt sound.

Bästa spår: Our own pretty ways

JOSÉ GONZALES – VESTIGES & CLAWS (2015)

José Gonzáles lyckas, som få andra, med att göra så otroligt mycket med så lite. Trots att hans låtar oftast bara består av gitarr och sång, blir det magi ändå. Och det är bland annat tack vare att han kan spela på en gitarr så det låter som två, men också på grund av hans lugna vackra sångröst. Det är svårt att välja ett album med José Gonzales eftersom jag inte riktigt “albumlyssnat” på hans musik, men Vestiges & Claws är i mitt tycke det som håller bäst rakt igenom.

Bästa spår: Let it carry you

MICACHU & THE SHAPES – JEWELLERY (2009)

Jag såg ett inslag med Mica Levi, låtskrivaren i Micachu & the Shapes (numera Good Sad Happy Bad), på SVT i samband med släppet av detta album. I inslaget fick man se Mica spela på en hemmabyggd gitarr. Det tilltalade verkligen min experimentella och kreativa sida, och användandet av otraditionella ljud på detta album har varit en stor inspiration för mitt låtskrivande och sättet jag arrangerar musik på. Jewellery har en hemmasnickrad känsla i ordets allra mest positiva bemärkelse.

Bästa spår: Golden phone

MICACHU & THE SHAPES

BON IVER – FOR EMMA, FOREVER AGO (2008)

Den mest givna deltagaren på denna lista. Det här är nog det album som jag lyssnat på flest gånger i mitt liv. Det slog verkligen ner som en bomb 2008 och utplånade nästan allt mitt andra musiklyssnande under 1-2 år.

Bästa spår: re:stacks

Bon Iver

Fotograf:
Elin Berge

 

Pin It on Pinterest

Share This