Fem album med Ishaaq

av | apr 17, 2021 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Catherine Ribeiro + Alpes ‎– Le Rat Débile Et L’Homme Des Champs (1974)

Fransk avant-folk. Jag kan inte franska, men det gör inget, Catherine Ribeiros röst når fram utan problem. Den är ju helt otrolig, vilket djup! Känns som att åka ner i avgrunden. Tillsammans med gruppen Alpes gjorde Ribeiro några otroligt mäktiga skivor och jag har inspirerats mycket av deras uttryck och sväng. Gränslöst och frigjort, inte minst rytmiskt.

Bästa låt: La Petite Fille Aux Fraises

Upsetters ‎– Upsetters 14 Dub Black Board Jungle (1973)

Tidig dub av Lee Perry. Sjuk musik på ett livsbejakande sätt, med en massa påhitt, ljud och infall. Känns som att allt är på lek. En skiva som väcker inspirerande tankar av typen: ”Aha, så där går det tydligen också att göra!” Ett tankesätt jag försökt ha med mig på ”Best of Klasson”. Underbara flöjter, underbart blås.

Bästa låt: Black Panta (kan vara top 50 bästa låtar någonsin)

Danny Brown ‎– Atrocity Exhibition (2016)

Hip-hop. Jag älskar Danny Brown. Kanske allra mest är det hans röst, att han inte låter som andra, att han vältrar sig i det knasiga. Helt sjukt egentligen att han har hittat ett uttryck som funkar så bra där i vansinnigheten. En tröst och motivation för alla oss som inte har mäktiga sångröster. Roliga och påhittiga beats här också. Inspirerande på alla sätt. Även textmässigt.

Bästa låt: When it Rain (med extra plus för samplingen av Delia Derbyshire)

Sibylle Baier ‎– Colour Green (2006)

Folkmusik. Tyska Sibylle Baier gjorde hemmainspelningar med bara gitarr och sång utan en tanke på att andra skulle höra. Antagligen därför den här skivan känns helt oförställd. Jag fångas av att hon lyckas uttrycka så mycket med så små medel. Låtarna handlar väl mest om vardagen och det lilla livet, och blir i den här formen starkt melankoliska.

Bästa låt: Tonight (kan även den vara top 50 bästa låtar någonsin)

Ananda Shankar ‎– Ananda Shankar And His Music (2006)

Indisk psyk (måste ju ha med något indiskt på den här listan). Och den indiska skiva jag lyssnat mest på när jag gjorde Best of Klasson är gjord av sitaristen Ananda Shankar (Ravis brorson). Väldigt svängig och emellanåt vild skiva, men med mjuka flöjter och vackra körer. Ananda förenar öst och väst i musiken på ett som inspirerat mig. Skivan har också en känsla av spaghettivästern, men eftersom det här är indiskt så borde det kanske kallas spaghettiöstern. Pasta Masala.

Bästa låt: The River

Fotograf: Ylva Sundgren

Pin It on Pinterest

Share This