Fem album med ISÁK

av | feb 6, 2021 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Sigur Rós – Takk… (2005)

Vi har hämtat mycket inspiration från både ljudlandskapen och strukturerna som finns i en del post-rock. I en genre som ofta är instrumental har få band lyckats kombinera detta uttryck med sång på ett bättre sätt än Sigur Rós. Och Takk… är kanske det bästa exemplet på just detta.

Bästa låt: Hoppípolla

Röyksopp – The Understanding (2005)

Från första spåret Triumphant, som bygger upp till ett klimax med både synth- och akustiska instrument, är det tydligt att Röyksopp inte är rädda för att kombinera uttryck från olika genrer. Det här har inspirerat oss mycket. Höjdpunkten är What Else Is There?, med fantastisk sång från Karin Dreijer från The Knife.

Bästa låt: What Else Is There?

deadmau5 – (> album title goes here <) (2012)

Klubb/dansmusik är något vi alla har bakgrund i och är inspirerade av. På det här albumet är deadmau5 lite mer experimentell än på hans tidigare album och även om låtarna är 6-8 minuter långa, bär dom inte märket av ”copy-paste”-arrangemang som långa klubblåtar ofta gör. Det fungerar det som en helhet, något vi har försökt uppnå på våra två album.

Bästa spår: Maths

Jon Hopkins – Singularity (2018)

Vi har alltid sagt att vi vill skapa musik som man både kan dansa och gråta till. Hopkins blandar dansmusik med flytande filmiska partier och det är inspirerande att höra artister som bryter mot regler och skapar sitt eget universum.

Bästa spår: Emerald Rush

Mari Boine – Lite om «En introduktion till – Áiggi Askkis (2011)

Mari Boine har varit en stor inspiration för oss. Hon var en av de första samiska artisterna som tog steget ut i världen. I det här albumet samlas många av hennes bästa låtar. Vi har till och med gjort en cover av hennes Elle.

Bästa låt: Claudina Lávlla

 

Fotograf: Mads Suhr Pettersen

Pin It on Pinterest

Share This