Fem album med Hemi Hemingway

7 aug, 2021

Hemi Hemingway

Hemi Hemingway gästar fem album och berättar om betydelsefulla samlingar från bland annat Lucinda Williams, Shannon Shaw och Mulatu Astatke.

Mulatu Astatke – Ethiopiques, Vol. 4: Ethio Jazz 1969-1974 (1998)

En vän introducerade mig för det här albumet 2009 och det har varit ett av mina favoritalbum sen dess. Det påminner mig om efterfester hos den vännen med mitt gamla band i Wellington, NZ där vi brukade hänga och lyssna på det här albumet tills vi till slut gick och letade efter nånstans att sova. Det är omöjligt att välja en ”bästa låt” här eftersom allting är så bra, men Tezeta är en låt som alltid lyckas lugna mig när jag känner att en ångestattack är på väg.

Bästa låt: Tezeta (Nostalgia)

Mulatu Astatke

Shannon Shaw – Shannon In Nashville (2018)

Shannon & the Clams är ett av mina absolut favoritband de senaste tio åren. Så det är väl inte någon direkt överraskning att jag också älskar Shannon som solo-crooner. Hon – och speciellt det här albumet – var en enorm inspiration för Hemi Hemingway. Hennes röst är så stark och kraftfull och jag älskar hur det här albumet visar upp så många av hennes olika sidor. Och country-estetiken är också väldigt mycket min grej.

Bästa låt: Otroligt svårt men jag får lov att välja Cold Pillows

Songs: Ohia – Magnolia Electric Co. (2003)

Det är inte speciellt mycket musik som jag lyssnar på regelbundet men jag kommer alltid tillbaka till det här albumet trots att jag lyssnat på det i mer än ett decennium. Jag kan inte riktigt förklara exakt vad det är som får mig att komma tillbaka men Jason Molinas musik har nån sorts känsla av förkrossande acceptans över sig. Och varje gång det där första riffet drar igång så kommer känslorna direkt och det känns helt nytt igen. Och då har jag inte ens nämnt Steve Albinis producentroll!

Bästa låt: Farewell Transmission

Magnolia Electric Co.

Lucinda Williams – Happy Woman Blues (1980)

Jag älskar country och när min svägerska tyckte jag skulle lyssna på Lucinda Williams valde jag ett av hennes album slumpmässigt och det blev det här. Jag var fast direkt. Och jag hade då precis kommit tillbaka från en resa hem till Nya Zeeland så underligt nog kopplar jag det här albumet till Nya Zeeland väldigt mycket, även om det egentligen inte finns någon koppling (så vitt jag vet) – det var bara soundtracket till när jag kom hem efter resan. 10 av 10, kommer lyssna om och om igen.

Bästa låt: Lafayette

Lucinda Williams

Rowland S. Howard – Pop Crimes (2009)

Jag blev introducerad för Rowland S. Howards musik genom det här albumet när jag höll på att spela in i en studio i Wellington, Nya Zeeland 2012. Jag hade ingen speciell koll på den här typen av musik då men jag blev väldigt tagen av hela albumet och dess estetik. Det var något av det mörkaste jag hört. Jag fick också höra att han mer eller mindre skapat albumet när han låg för döden, vilket antagligen förstärkte det.

Bästa låt: Jag vet att det är en cover men min favoritlåt på albumet måste ändå vara hans version av Talk Talks Life’s What You Make It. Pianot som följer basen gör att basen känns som att bli slagen med en vedträ!

Rowland S. Howard

Fotograf:
NXSH

 

Pin It on Pinterest

Share This