Fem album med GRANT

av | jun 30, 2018 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Bigger, Better, Faster, More – 4 Non Blondes (1992)

Min första CD-skiva någonsin, som var helt min egen. Jag brukade sjunga med Linda Perry som om det gällde livet, med min katt som publik. Det är lekfullt allvarlig musik, någonstans i rock n’ roll-land men det är lite skevt, genialt. De släppte bara det här albumet.

Bästa spår: Drifting, det är ett superfint och superenkelt stråkar typ 2 min in som följs av den finaste versen på låten. Det var första låten jag lärde mig spela på gitarr.

Debut – Björk (1993)

Förmodligen det album jag spelat mest i mitt liv. Jag älskar Björk, hennes album Debut, Post och Homogenic kvalar nog alla 3 in på min topp 10-lista, men den första skivan var också första upptäckten och förälskelsen. Play Dead som är ett extraspår på skivan, var den första låten jag hörde och den vände typ uppochner på hela mig och min syn på musik.

Bästa spår: Venus As a Boy

Wild Is The Wind – Nina Simone (1966)

Första gången jag hörde Nina Simone sjöng hon om känslor jag inte hade upplevt än, men där och då visste jag precis och kände allt hon kände. Aldrig har en artist breddat min världsuppfattning som hon. En låt som jag vill tipsa om, även om det inte är med på just det här albumet och som dessutom uruppfördes av Al Wilson är Do What You Gotta Do.

Bästa spår: Black Is The Color Of My True Love’s Hair

Violator – Depeche Mode (1990)

Innehåller en av världens bästa låtar – Enjoy The Silence, och några andra svinbra låtar. Briljant skiva som alla bör ha lyssnat på minst en gång i sitt liv.

Bästa spår: Enjoy The Silence

Dummy – Portishead (1994)

Jag hittade mitt sound till stor del via den här skivan. Triphop-scenen under 90-talet är min bästa scen. Albumet innehåller några av 90-talets mysigaste beats och jag blir alltid lika tagen och drabbad varje gång jag lyssnar på Beth Gibbons. Hennes solokarriär är också mäktig (lyssna på albumet Out Of Season).

Bästa spår: Roads och Glory Box

Pin It on Pinterest

Share This