Fem album med Felicia Takman

av | okt 10, 2020 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

HIGHASAKITE – SILENT TREATMENT (2014)

Ibland när jag är nere så vill jag förstärka den känslan genom att överdramatisera det hela och samtidigt njuta lite av det. Göra det mörka ännu mörkare och lite vackert, om ni förstår. Typ ta en lång promenad, när det är kolsvart ute och regnet piskar en i ansiktet, en kväll i november. Känna att man lever lite. Längs såna promenader har den här plattan åkt på. Den är skör, tung, lugn, hoppfull, vacker och mörk samtidigt. Det här är höstglitter när det är som bäst.

Bästa spår: Hiroshima är 6 minuter magi.

AMASON – GALAXY 1 (2019)

Jag hade en kollega som tipsade mig om Amanda Bergman och Amason för bara några år sen och förstår helt ärligt inte hur jag kan ha missat dom innan det. Jag älskar Amandas melodispråk och sätt att sjunga, tillsammans med den svävande ljudbilden man aldrig vill lämna. Sen är det kul hur dom blandar sounds och språk hejvilt, det känns lekfullt och äkta.

Bästa spår: Synt-introt till introspåret Marry Me Just For Fun ger mig gåshud varje gång.

COLDPLAY – VIVA LA VIDA OR DEATH AND ALL HIS FRIENDS (2008)

Den här kom ut i samband med att jag började på en skola inne i stan och för första gången i mitt liv började åka kollektivt själv. Oändliga tunnelbaneresor blickandes ut genom fönstret med min iPod, tidiga mornarna in till stan, gråa eftermiddagar vidare till simhallen och trötta kvällar påväg tillbaka hem. Det här är soundtracket till mitt 11-åriga jag:s liv.

Bästa spår: På bonusplattan ligger Life in Technicolor ii , den är som det genialiska introspåret fast liksom ännu bättre.

ANNA TERNHEIM – SOMEBODY OUTSIDE (2004)

I lågstadiet hade jag en lärare jag typ tyckte var den coolaste personen i världen. Jag minns att vi alltid började dagen med en samling i klassrummet och då spelade hon ofta den här skivan, mycket för att hon älskade Ternheim men också ett försök till att få oss komma ner i varv och landa. Det har jag fortsatt med såhär 15 år senare. Annas sätt att skriva och hennes vemodiga melodier har garanterat inspirerat mig mycket.

Bästa spår: Jag är ju ett Broder Daniel fan, men det finns ingen som gör Shoreline som Anna Ternheim.

KENT – VAPEN OCH AMMUNITION (2002)

Jag var bara 5 år när den här skivan kom ut och i flera år var det de enda jag ville lyssna på, speciellt när jag och pappa åkte bil. Skivan satt alltid i bilstereon, även den gången vi hade inbrott, och jag blev helt förkrossad. Inte så mycket över inbrottet i sig utan mer för att dom snodde stereon med skivan i. Så pappa fick helt enkelt köpa en ny skiva och den har jag hållit hårt i sen dess.

Bästa spår: Socker kan nog vara en av mina absoluta favoritlåtar av all times.

Fotograf: Johanna Pettersson

Pin It on Pinterest

Share This