Fem album med Feivel

av | maj 2, 2020 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Daughter – If You Leave (2013)

Jag är nästan pinsamt uppenbart inspirerad av det här albumet. Det var min kompis Christofer Nilsson (svinbra filmkonstnär – kolla in här!) som visade dem för mig och jag skrek rakt ut första gången jag hörde ljudet vid 1.27 på Landfill från EP:n His Young Heart. Älskar långa reverb och ljud där det är svårt att höra om det är en röst, en gitarr eller en synt för allt bara smetas ihop i en oemotståndlig röra! Älskar också att musiken är så fruktansvärt intim men ändå har så stor ljudbild. Så nära och så långt bort, på samma gång.

Bästa låt: Smother

Regina Spektor – Soviet Kitsch (2003)

Jag tror det var när jag började lyssna på Regina Spektor som det lilla fröet sattes längst bak i mitt huvud om att jag kanske, kanske någon gång skulle kunna sjunga också. Hon var annorlunda och utmanade den sång-norm jag hade satt i min egen skalle sen barnsben (läs: Maria Carey, Aretha Franklin och Whitney Houston). Framför allt började jag skriva musik och spela piano på ett annat sätt. Jag föll för hennes sätt att blanda pop med klassiskt och nästan spela teater med rösten.

Bästa låt: Carbon Monoxide

Skilla – A Storm (2012)

Uppgiften var att jag skulle nämna fem album som påverkat min musik, och det kan jag omöjligt göra utan att nämna bandet jag blivit vuxen med, mina systrar och min familj; Skilla. Under största delen av mitt vuxna liv har jag spelat piano i Skilla och vi har turnerat, skrivit musik, badat, åkt massa bil, sovit på golvet i bibliotek utan fönster eller madrasser i Uppsala, på lyxhotell med pool i Tallinn, läst HC Andersen på obehagliga lastbilsfärjor, njutit av Spargel-säsongen (sparrissäsongen) i Tyskland, sett vissa av oss vara gravida och få barn, gapat över Norges fantastiska natur och växt ihop både musikaliskt och som vänner. Det finns nog ingen som har påverkat min musikalitet mer än Amanda, Nina, Lisa och Vanja.

Bästa låt: Hit by Lightning

Highasakite – Uranium Heart (2019)

Jag vet inte om deras musik egentligen har påverkat min musik så mycket, men den har påverkat mig som person. Det här albumet är så vansinnigt bra så jag kunde inte låta bli att ta med det. Älskar syntarna, stämmorna, soundet, musiken – allt!

Bästa låt: Sjukt svårt att välja ut bästa låt, men får nog säga Revolution, för jag vill så gärna att du som läser detta ska gilla dem och den kan vara en bra inkörsport till tyngre droger som till exempel Too Early och Hail of Bullets. Eller varför inte deras tidigare album Camp Echo?

Björns Vänner – Får ett eget liv (2005)

Malmöfestivalen, jag var 16 år och skulle just börja ettan på gymnasiet när jag hörde en helt sjuk melodi (tyckte jag). Jag sprang till scenen, ställde mig längst fram och glad-dansade resten av deras konsert. Det var Vad ska jag med ett foto på dig? av Björns Vänner. Sen upptäckte jag resten av deras låtskatt och jag och min kompis Johanna lärde oss hela texten till Åkrar och Himmel som ett partytrick. (Vi slayade med det tricket på alla estetfester). För övrigt är det en av de tio bästa låtarna i världen. Björns Vänner inspirerade mig till att skriva texter och poesi på svenska. Julen 2017 hade jag äran att ha med Björns Vänner på mitt jularrangemang Julavslutning med kompisarna. Livet, va!

Bästa låt: Åkrar och himmel

Fotograf:
Malwa Grabowska

Pin It on Pinterest

Share This