Fem album med Emma Elisabeth

av | jul 27, 2019 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Highway 61 revisited – Bob Dylan (1965)

När jag flyttade hemifrån fick jag med mig ett gäng vinyl LPs från mina föräldrar, och Bob Dylans Highway 61 Revisited var ett av dem. Efter att ha vuxit upp med hans gnälliga pipa och tagit avstånd eftersom det var något min pappa lyssnade på, så växte texterna, låtarna och Bob Dylan som konstnär på mig. Nu kan jag inte annat än att älska det. Orgelspelandet är kung, och får mig att vilja lägga orgel på allt.

Bästa spår: Personligen gillar jag Like a Rolling Stone. Men hur väljer man på ett album som detta, bokstavligt talat fyllt med klassiker.

Velvet Underground & Nico – The Velvet Underground (1967)

Lou Reeds låtskrivande sammanfattar väldigt mycket av det jag dras till inom musik. Det är minimalistiskt men genialiskt, har både hjärta och intelligens, lätthet och tyngd. Opolerat och rått med enkla, vackra melodier framförda av en röst som är mer storytelling än skönsång. Kombinationen av popmusikens naivitet med komplicerade personligheter fascinerar mig. Nico med sin dystra, djupa stämma inspirerade mig att utforska nya sidor som musiker, och inspirerade delvis den melankoliska tonen på mitt nya album.

Bästa spår: I’ll Be Your Mirror

Twentywo In Blue – Sunflower Bean (2018)

Detta är mitt nya favoritband, med en otroligt inspirerande frontkvinna, de skriver låtar som kan mäta sig med pop/rock klassiker, och för mig är det väldigt inspirerande att ett band som Sunflower Bean tar plats på dagens musikscen och gör musik från hjärtat. Genuint, vackert och väldigt rock n roll.

Bästa spår: I was a fool

Tragic Kingdom – No Doubt (1995)

När jag var 11 köpte jag No Doubts album i skivaffären i Malmö. Jag lyssnade sönder albumet, kunde varenda textrad, och Gwen Stefani var en enorm inspiration som kvinnlig bandledare. En tjej som såg cool ut, sparkade undan mikrofon stativ och skrev fantastiska låtar. Efter ett tag blev CDn full av repor och hårspray, så nu är det en relik i min CD-samling.

Bästa spår: Sunday Morning

Fleetwood Mac – Rumours (1977)

Jag upptäckte Fleetwood Mac ganska sent i livet, och det var som en hel uppenbarelse. Hela historien kring albumet fascinerade mig, och varje gång jag lyssnar på albumet slår det mig att det likaväl skulle kunna vara skrivet och inspelat igår. Jag är besatt av trumljudet, den torra virveltrumman och närheten i sångljudet. När jag var på roadtrip i Californien åkte vi till Sausalito och kollade in studion där det spelades in. Nördigt värre. Det inspirerande med deras musik är också variationen, att de jobbar med flera olika röster, har haft olika uppsättningar och ljudbilder.

Bästa spår: Dreams. Bästa låten, bästa melodin, herrejävlar.

Fotograf: Damian John Harper

Pin It on Pinterest

Share This