Fem album med Benz

13 nov, 2021

Benz

EP-aktuella Benz är ett av de senaste tillskotten till Rama Lama Records-familjen och i dag gästar hon vårt format fem album.

David Bowie – The Rise And Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1971)

Det här albumet har följt med mig ända sedan högstadiet. Jag satt i mitt rum och läste texterna i konvolutet och försökte tolka och lära mig dem utantill. Egentligen är det svårt att välja en låt från albumet, eftersom det också är en slags seriestrip för karaktären Ziggy Stardust och allt hänger ihop. Men på högstadiet fastande jag specifikt för Moonage Daydream, och den känslan finns fortfarande kvar. Texten är väldigt tydlig och in your face, samtidigt som du måste öppna upp den och leta efter populärkulturella och andra referenser Bowie använde i sitt skrivande för att verkligen förstå den. Samtidigt behöver man ju inte alltid förstå texten så som författaren för att det ska betyda något, lyssnarens intuition är minst lika viktig. Oavsett så har jag alltid tillsats av atmosfären i låten som byggs upp av texten, melodin och gitarrsolot på slutet.

Bästa spår: Moonage Daydream

David Bowie

Feist – The Reminder (2007)

På gymnasiet satt jag hemma och kollade på liveklipp med Feist och fascinerades av hennes driv, lekfulla gitarrspel och röst. Jag satt klistrad framför YouTube och studerade varje ton och rörelse noga. Jag minns att jag försökte härma och skriva låtar på samma sätt.

Bästa spår: I feel it all

Feist

Talking Heads – Stop making sense (1985)

Jag varvare klippen på Feist med att lyssna och studera David Byrne med kompani i konsertfilmen Stop Making Sense. This Must Be The Place är en sådan låt där texten och musiken vävs samman och befinner sig i exakt linje med varandra. Speglar varandra på något vis och får ytterligare udd av Byrnes liveframträdande. Jag snodde någon del av texten till Erazor där han sjunger “And you love me till my heart stops. Love me till I’m dead” Jag skrev: Love me until your heart breaks. Love me until it don´t.

Bästa spår:  Naive Melody – this must be the place

Talking Heads

Angel Olsen – Burn Your fire for no witness (2014)

Det här albumet blev min tillflykt och inspirationskälla under en tid då jag bodde i Örebro och pluggade musikproduktion. Jag kände mig ganska ensam i Örebro och lösningen på det var att jobba i studion varje tillfälle som gavs. Angel Olsens låtskrivande blev som en kram att hålla fast vid när jag tappade tråden. Unfucktheworld är en bra låt som jag lyssnar mycket på när jag vill nollställa och återgå till att bara skriva på gitarren. Jag tycker rösten och gitarren får fram texten så fint i produktionen.

Bästa spår: Unfucktheworld

Angel Olsen

Valerie June – Pushin’ Against a stone (2013)

En kompis introducerade mig till Valerie June och jag blev tagen av hennes uttryck och gitarrspel. Working’ Woman Blues fångar hur hon blandar olika speltraditioner på ett lekfullt sätt.

Bästa spår: Working’ Woman Blues

Valerie June

Fotograf:
Ebba G. Ågren

 

Pin It on Pinterest

Share This