Kritiker älskar att såga dem. Cinefiler älskar att diskutera om dem. Nördar och allmänfolket, ”pöbeln”, älskar dem. Vi talar om remakes, även känt som reboots. Som ordspråket går i Hollywood: Franchises kommer och går men reboots kommer alltid att bestå. Faktum är att remakes har blivit ett sådant återkommande filmfenomen att man numera, vare sig man vill eller ej, inte kan undvika att se, läsa eller höra något om det. Därför ska vi nu ta en titt på fem remakes som ser intressanta ut, som toppat, som floppat och som komma skall. Först ut har vi…

Foto: Jasin Boland/ Warner Bros. Entertainment Inc

Tom Hardy i Mad Max: Fury Road (2015). Foto: Jasin Boland/ Warner Bros. Entertainment Inc

MAD MAX: FURY ROAD

Denna kultklassiker som kom att bli ett genombrott för Mel Gibson kom först ut 1979 och följdes av två uppföljare med samma skådespelare i rollen som Max, en före detta polis i en post-apokalyptisk värld som försöker stoppa huliganer. Denna remake har istället Tom Hardy som Max och Charlize Theron som filmens andra protagonist, Furiosa. I George Millers regi, mannen bakom de tre första Mad Max-filmerna, ser filmen ut att vara ännu mer trimmad. Vi har fler explosioner, fler jakter och mer galenskaper och varför inte? Det tycks fungera.

Foto: Kerry Hayes/ Columbia Pictures Industries, Inc./ Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc.

Joel Kinnaman och Gary Oldman i Robocop (2014). Foto: Kerry Hayes/ Columbia Pictures Industries, Inc./ Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc.

ROBOCOP

Bland andra kultfilmer finns även Robocop som kom 1987 där Paul Verhoeven stod för regi. I remaken från förra året såg vi svenska(!) Joel Kinnaman ta huvudrollen som en polis som förvandlas till robot efter en olycka som lämnat honom i koma. Filmen fick blandade reaktioner från kritiker men kan fortfarande vara värd visningen om än bara för att se Kinnaman agera mot Samuel L. Jackson, Gary Oldman och Michael Keaton.

Andrew Garfield och Emma Stone i The Amazing Spider-Man (2012). Vem blir nästa att bära masken? Foto: Columbia Pictures Industries, Inc./ Sony Pictures Entertainment Inc.

Andrew Garfield och Emma Stone i The Amazing Spider-Man (2012). Vem blir nästa att bära masken? Foto: Columbia Pictures Industries, Inc./ Sony Pictures Entertainment Inc.

SPIDER-MAN

Trots att man nyligen såg en reboot av Spider-Man har Sony Pictures Entertainment, som äger rättigheterna, tillkännagett att en ny film kommer 2017 – och denna gång med en ny skådespelare som Peter Parker. Detta blir andra gången Spider-man får en reboot med en ny huvudrollsinnehavare på mindre än tolv år och ur ett forskningsperspektiv kan det vara intressant att se hur en berättelses värde påverkas av att starta om så många gånger under en sådan kort tid.

Daniel Radcliffe spelar Igor i Victor Frankenstein. Foto: Eamonn M. McCormack/ Getty Images

Daniel Radcliffe spelar Igor i Victor Frankenstein. Foto: Eamonn M. McCormack/ Getty Images

VICTOR FRANKENSTEIN

En annan film som gjorts om många gånger är den om Frankenstein och hans monster. Den gjordes till film för första gången 1931 med Colin Clive som Frankenstein och legendariska Boris Karloff som hans monster. Berättelsen har sedan dess gjorts om ett antal gånger: som en action-film (I, Frankenstein, 2013), komedi (Det våras för Frankenstein, 1974) och som drama (Frankenstein, 1994). Denna gång är det från Igors perspektiv, Frankensteins arma assistent, och kommer berätta om professorns mörka ursprung fram tills hans megalomaniska bedrift.

Ur It (1990). Foto: Warner Bros. Television

Ur It (1990). Foto: Warner Bros. Television

IT

Från ett monster till ett annat. Stephen Kings skräckroman It gjordes som en tvådelad TV-film 1990. Berättelsen följer ”The Loser Club”, ett gäng ungdomar som måste bekämpa en besatt mördar-clown som går under namnet Pennywise för att sedan upprepa samma kamp 30 år senare. Enligt projektets producent Dan Lin ska Fukunaga haft sina ögon på detta projekt för i fyra år. Nyligen har dock rapporter kommit in om att Fukunaga ska ha lämnat projektet på grund av konflikter kring budgeten. Vare sig Fukunaga och New Line lyckas komma till en lösning eller ej finns det skäl till att hålla sina ögon efter denna remake. Det vill säga om projektet blir av.

Pin It on Pinterest

Share This