Foto: Emelie Wredemark

Felicia Stenroth. Foto: Emelie Wredemark

Felicia Stenroths debutroman Bilder som inte angår mig gavs ut av X publishing den 21:a oktober. Den 21-åriga författarens roman är en vackert skriven skildring av klasskillnader och kulturkrockar i dagens Stockholm.

Felicia föddes 1990 i Skåne, inte långt ifrån Kristianstad, men bott på många olika platser sen dess: Danmark, Blekinge, Småland, Stockholm, och nu senast Göteborg. När hon bodde i Stockholm läste hon kreativt skrivande på Jakobsbergs Folkhögskola. De två sista projektterminerna där är när hon skrev sin debutroman. Bilder som inte angår mig handlar om Minna som saknar det mod eller den kunskap som krävs för att göra sig hörd i Stockholm. Hennes vän Aron, som är uppvuxen i Stockholm, har däremot den förutsättning i staden som Minna saknar. Vad händer i en vänskapsrelation med sådana motsättningar? När Minna återvänder till sin farmor som hon växte upp hos i Skåne tvingas hon ta itu med sitt förflutna som hon under så lång tid undvikit.

Idén till romanen berättar Felicia började med att en mening som dök upp i huvudet på henne.

– Och sen fortsatte det på det viset. Jag ville skriva om en kvinnlig karaktär som inte var på det sättet som jag tycker kvinnliga karaktärer oftast gestaltas i böcker. En ung kvinna som på ett sätt är väldigt stark och har ett okomplicerat förhållande till sin egen kropp. Men sen är hon ju inte enbart så – på andra sätt är hon väldigt svag och vilsen och osynlig. När romanen börjar är hon i Stockholm och hon är helt utan sammanhang där.

När hon var klar med skrivarutbildningen i Stockholm var hon så gott som klar med romanen. Till hösten hade hon en resa planerad till Asien och satte som ett mål att skicka iväg manuset till alla förlag hon kunde komma på innan hon reste iväg.

– Jag tror jag var i Bangkok när jag fick email från X Publishing om att de gärna ville träffa mig. Men då skulle jag inte komma hem förrän om tre månader. Under resten av resan hade jag det i bakhuvudet, att jag skulle träffa ett förlag när jag kom hem, men jag visste inte vad de skulle säga för det ville de inte berätta i förväg.

I december när Felicia kom hem träffades hon med X Publishing som sa direkt att de ville ge ut hennes bok.

Nu till hösten började Felicia på Litterär Gestaltning vid Göteborgs Universitet. Under de två åren som hon kommer tillbringa där ser hon framemot att börja skriva på sin andra roman. Innan hon började på skrivarskolan i Stockholm hade hon inget litterärt sammanhang, vilket hon tycker är viktigt för unga skribenter att ha:

– Så man får en möjlighet att värdera sina texter och få respons på dem.

Som tips till andra framtida författare som drömmer om debuten ger hon att man ska skriva om det som känns viktigt – inte nödvändigtvis världsfrågor, men som ändå ligger nära hjärtat – och att skriva om sådant som är tabubelagt:

– Det som gör att man nästan skäms när man skriver texten.


Pin It on Pinterest

Share This