Serien FASHION startade 2009 på SVT, där programmet gav en inblick i modevisningar i Paris, streetfashion i New York och modereportage med högst intressanta personligheter inom modebranschen. Nu har en ny säsong av succéserien börjat och har du missat detta är det bara för dig att titta in på svtplay!

Den nya säsongen bjuder på bland annat ett specialavsnitt om modeskaparen Jean-Paul Gaultier, där vi får följa med i hans resa från utanförskap till glädje och framgång. Hans evigt provocerande modevisningar skildras i avsnittet, där han berättar att det inte finns endast ett exempel på skönhet, utan flera. Avsnitt två inriktar sig både på modevisningar på Mercedes-Benz Fashionweek, men även bjuds det på ett svenskt inslag i form av designern Alexander Stutterheim. Den svenske regnrocksdesignern berättar om sin idé till just skapandet av regnrockar, den svenska melankolin och sitt möte med Jay-z, där stjärnan beskrev sin specialdesignade regnrock för ”it’s a dope coat”.

Vid en genomgång av alla dessa modebloggar som cirkulerar runt i cybervärlden upptäcker man en viss skillnad i jämförelse med FASHION. Inte bara skiljer sig formen på mediet, TV-program och blogg, men även fokus tenderar att skilja sig markant. Givetvis har alla modebloggare sin egen stil och får därmed de följare som äger samma smak och stil. Till skillnad från dem skildrar FASHION både högt och lågt (om man nu fortfarande kan använda sig av sådana termer) där alla olika stilar kan känna sig inkluderade. Ena gången får man en inblick i Haute Couture för att andra gången få följa en helt vanlig invånare i exempelvis Berlin, och se mer av det så kallade streetfashion. Inkluderingen är ett faktum. Alla, både en modekännare och en person med mer intresse av ett bra informativt samhällsprogram, kan uppskatta programserien.

Skildringen av modevärlden i tv-rutan är inte ett nytt fenomen utan FASHION har sällskap av programserier som Top Model och Project Runway. FASHION fyller här en funktion som en mer samhällsdebatterande programpunkt, där man som tittare inte ständigt blir exponerad för smala kvinnokroppar eller hur man SKA klä sig eller hur man SKA vara. FASHION visar att det finns en mångfald inom modeindustrin där många andra modeprogram misslyckas. Som åskådare får man lära sig att det inte endast är modellen och modedesignern som får spela huvudrollerna, utan även roller som art directors, kostymörer, fotografer och tidningsredaktörer får komma till tals och visa sin värld. FASHION visar här som modeprogram hur modevärlden inte är svart eller vit utan den innehåller så mycket mer. Och man kommer kunna hitta sin egen stil att kunna relatera till.

Till dig med ett stort modeintresse, till modevetaren och till dig som vill veta mer om modeindustrin och dess påverkan på samhället, vill jag tipsa om denna serie med endast 30 minuter långa avsnitt. Och kom ihåg: det finns inga rätt eller fel. Det finns bara FASHION.

Pin It on Pinterest

Share This