För tredje året i rad tolkas Nobelpriset av förstaårsstudenter vid Beckmans modeprogram. Utställningen Fashion Innovation 3 utforskar den kreativitet som förenar innovatörer inom olika fält. Kreationerna har hämtat inspiration från prisen i fysik, kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi. Jag gör ett försök att gissa vilken design som hör till vilket pris och prickar tre av sex rätt.

Foton: Elinor Wemeling

fi3_eco

En guldrustning är den första design som möter mig, dess dyrbara intryck kopplar jag genast till ekonomi. En korsettlik överdel skapar volym över brösten och runt höfterna, den ger ett tungt intryck men är i själva verket sammansatt av tunna pappersremsor. Mönstret är symboliskt för prisvinnarnas förmåga att se mönster i tillgångspriser. Nederdelen består av en lång sidenkjol, lik en traditionell Nobelklänning. Designen är inspirerad av finansmarknadens upp-och nedgångar och de kontrasterande materialen knyter an till finansmarknadens flyktiga och bestående sida.

______________________________________________________

fi3_med

Tolkningen av priset i medicin har hämtat tydliga influenser från sjukhusuniformer. Jag tänker genast på en modifierad kirurgrock med tillhörande skyddande långhandskar och hög krage. Designen är heltäckande men genomskinlig, den skira organzan är täckt av vita och mintfärgade pärlor. Den strukturerade ytan är en gestaltning av cellernas transportsystem, vars funktion är betydande för kroppens överlevnad. På så sätt håller även dräktens detaljer ihop dess helhet.

______________________________________________________

fi3_che

Inspirationen bakom nästa designs uppvisning av volym går inte att ta miste på. Modetolkningen av kemi är en visualisering av en kemisk reaktion. Priset, som bygger på möjliggörandet av samverkan mellan klassisk fysik och kvantfysik, tolkas genom att låta tre vitt skilda material samspela med varandra. Remsor av plast och bordsfilt har vävts ihop till ett eget material och pryder vad som liknar en regnkappa. Nedtill är en enklare långklänning i viskos. Den rundade siluetten får modellen i sig att lekfullt efterlikna en atom.

______________________________________________________

fi3_lit

Något klichéartat väntade jag mig att litteraturtolkningen skulle vara en av utställningens många svarta plagg, sober och intellektuell. Därför kändes det desto mer intressant när designen visade sig vara helvit; en långklänning av garn med asymmetriskt och spetsigt släp format av spikplåt. Kontrasten mellan hårt och mjukt gestaltar den ambivalens mellan jordnära och realism som finns i Nobelvinnaren Alice Munros verk. Ett rött garnnystan binder samman designen och representerar det vardagliga, även det en kontrast mot den sci-fi-liknande siluetten.

______________________________________________________

fi3_pea

En vit flagga må symbolisera vapenvila men modetolkningen av Nobelpriset i fred är rätt och slätt svart. Designen består av en klänning i chiffong och stålborstad filt dekorerad med Rocaillespärlor. Vid närmare eftertanke ser de enskilda filtapplikationerna ut att vara formade som länder. Designen tolkar OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) som arbetar för att avskaffa kemiska vapen. En text uppmanar betraktaren att symboliskt stödja OPCW genom att fästa de fyra länder som inte skrivit på dess konvention, i karbinhakar längs kjolen. Jag uppskattar att designen har en interaktiv tanke och dessutom ser ut att vara tagen från en samtida catwalk.

______________________________________________________

fi3_phy

Utställningens mest storslagna design representerar priset i fysik. Mannekängen står på betongklossar och höjer sig över rummet. Den dramatiska siluetten med tyllmolnet bakom modellen är inspirerad av Higgsfältet, som ger partiklar massa, och tar sig uttryck som en skugga på krossade partiklar. Grus, pyrit, glassten och kristall som utsmyckar dräkten symboliserar att kroppen är skapad av krossade stenar. Klänningen i sig är enkel och bärbar, men rymdkänslan finns definitivt där. Den breda polokragen och de långa handskarna för tankarna till en astronaut, om än i en väldigt glamorös upplaga.

______________________________________________________

Tredje upplagan av Nobelmuseets Fashion Innovation har vuxit och inkluderar i år elever från Kungliga Musikhögskolan som komponerat musik till varje pris. Trots att jag uppskattar initiativet att låta designer och kompositörer inspireras av forskare lämnar utställningen i sig mycket åt fantasin. Den är i första hand estetisk och missar tyvärr en möjlighet att också vara lärorik. För att verkligen få ut något av utställningen och sätta designen i perspektiv behövs kännedom om årets Nobelprisvinnare, vilket utställningen saknar. Jag hoppas på ett fortsatt nytänkande och en mer djupgående utställning 2014.

Utställningen pågår fram till den 2 maj.

______________________________________________________

Ekonomi tolkas av Siah Javaheri och Isabelle Larsson Knobel.
Medicin tolkas av Amanda Blom och Victor Lind.
Kemi tolkas av Livia Schück Johansson och Malin Delin.
Litteratur tolkas av Emma Röstlund, Olle Daunfeldt och Anna Scholz.
Fred har tolkats av Johanna Welinder och Petra Norden.
Fysik tolkas av Josephine Bergqvist och Klara Modigh.

Pin It on Pinterest

Share This